Užitková zahrada

27. června 2023 06:00

redakce Prima Living

Třešně jsou neuvěřitelně léčivé. Zkuste jednou týdně třešňovou kúru

Patříte k milovníkům zralých, čerstvě natrhaných slaďoučkých třešní? A víte také, že se nejedná jenom o lahodné, ale i o úžasně zdravé ovoce? Třešně vám pomohou s léčením nemocí i s doplňováním důležitých vitaminů.

Konzumace třešní je díky jejich blahodárným účinkům doporučována zvláště lidem, kteří trpí chronickými chorobami, jako je například dna, revmatismus nebo časté zácpy. Vhodné jsou i pro ty, kteří trpí nadváhou, a pro pacienty, kteří doléčují infekční choroby. Třešně obsahují mimo jiné důležitý vitamin C, draslík, jód (ten pomáhá při problémech se štítnou žlázou) a vápník.

Francouzský lékař Jean Valnet (1920–1995) dokonce doporučoval jeden až dva dny v týdnu jíst pouze třešně – tvrdil, že je to ideální cesta ke snížení tělesné hmotnosti a k detoxikaci organismu. Podle novějších výzkumů zase mohou třešně hrát svou roli při léčbě cukrovky, obsahují totiž barviva antokyany, která zvyšují produkci inzulinu a navíc ještě fungují jako antioxidanty.

Rychlá hrníčková bublanina

Užívejme si tedy třešní naplno, právě je jejich čas, ale nezapomínejme, že bohužel patří k těm druhům ovoce, jež se nedá dlouho skladovat. Přinášíme tedy báječný recept pro případ, že máte velkou úrodu a už je nezvládáte jíst jen tak.

Není to pravá bublanina s opatrně vmíchaným sněhem z bílků, jakou dělávaly naše babičky. Ale je to velice rychlá a levná buchta, kterou zvládnete připravit a šoupnout do trouby doslova během několika minut.

Co budete potřebovat na bublaninu

  • 3 vejce
  • 1 malý bílý jogurt
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 1 dl slunečnicového oleje
  • vanilkový cukr
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • kypřicí prášek
  • jedlou sodu
  • chia semínka (nemusí být)
  • vypeckované třešně na posypání

Jak budete postupovat

Vejce rozšlehejte s třtinovým a vanilkovým cukrem, postupně přidejte 4 lžičky chia semínek, jogurt a olej. Nakonec přimíchejte mouku s jednou lžičkou kypřicího prášku a půl lžičkou jedlé sody. Těsto vlijte do pekáčku vyloženého pečicím papírem a posypejte vypeckovanými třešněmi. V horkovzdušné troubě pečte na 160 ºC asi 35 až 40 minut.

Zdroj: Redakce Prima Living a (bras)

Sdílejte článek

Přečtěte si také