reklama

Václavky jsou jedovaté houby. Přesto je jíme

Václavka smrková/Armillaria ostoyae Foto: Václavka smrková/Armillaria ostoyaeFoto: Jindřich Votýpka

Na václavky už v tuto dobu můžete vyrazit s koši.

Václavky patří mezi velice oblíbené druhy hub. Rostou až do prosince, ale hlavní období masového růstu začíná s příchodem chladnějšího podzimního počasí kolem sv. Václava, od čehož mají své jméno. Když rostou, nechodí se do lesa je hledat, ale sbírat po koších.

Václavky rozdělujeme na tři skupinybezprstenné druhy, druhy s bílým velem a druhy se žlutým velem. Všechny druhy mají klobouk zbarvený v různých odstínech hnědé, žlutohnědé až medově hnědé a více či méně trvalými šupinkami, lupeny i třeň jsou podobně zbarvené ve světlejších odstínech.

Václavka žlutoprstenná (Armillaria mellea) Foto: Václavka žlutoprstenná (Armillaria mellea)Foto: Tocekas/Wikimedia Commons; CC BY-SA 3.0

Nejhojnějším druhem je václavka smrková (viz úvodní obrázek), která způsobuje velké škody v kulturních smrčinách. Zajímavostí je, že tato václavka patří mezi nejstarší a největší živé organismy. Geneticky identické mycelium tohoto druhu pokrývá v americkém Oreganu plochu 8,9 km2 a stáří je odhadováno na 2400 let.

Vyznáte se v houbách? Otestujte se v naší Encyklopedii. Všechny druhy václavek patří do skupiny jedovatých hub, ale po dobré tepelné úpravě jsou jedlé a jsou tradičně v našich zemích sbírány a konzumovány bez rozlišení jednotlivých druhů. Oblíbené jsou zejména na nakládání do octa, na což se hodí hlavně mladé plodnice, výborný je také guláš z václavek nebo „fajnšmekři“ používají václavky do houbového aspiku.

Václavky jsou sice chutné houby, ale před konzumaci je nutné je nejméně 20 minut tepelně upravit při teplotě varu vody. Syrové nebo nedostatečně povařené způsobují zažívací potíže. Je zajímavé, že ne všichni lidé mají po václavkách problémy, předpokládá se, že zde hraje roli i alergie. Takže jste-li alergik, raději se těmto houbám vyhněte.

Marta Pawlicová

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Pečárka zápašná neboli žampion zápašný (Agaricus xanthoderma) Foto:

Víte, že existují i jedovaté žampiony? Jak je rozlišit od těch pravých?

Žampion zápašný je nejnebezpečnější houbou pro houbaře.

Článek

Hřib kovář/Boletus erytropus Foto:

Je hřib kovář jedlý, nebo nejedlý?

Na tuto otázku je odpověď jak od chytré horákyně: záleží na tom, v jakém stavu ho jíte.

Článek

Muchomůrka růžovka/Amanita rubescens Foto:

Víte, jak rozeznat růžovku neboli masáka od muchomůrky tygrované?

Je to velmi chutná houba, ale sbírat byste ji měli jen tehdy, když jste si stoprocentně jistí, že je to ona.

reklama