reklama

Víte, jak nasušit houby za 2 dny? Jednoduše v soli

Sušení hub Foto: Sušení hubFoto: Thinkstock

Jeden ze způsobů, jak houby zachovat pro období, kdy neporostou, je jejich sušení v soli. Je to proces, který trvá pouhé dva dny, proto je ideální pro chalupáře, kteří nemají sušičku a po víkendu se musí vrátit do svých městských bytů.

Také se vaše víkendové pobyty na chatě nebo chalupě točí v posledních dnech hlavně kolem hub a jejich dalšího zpracování? Přemýšleli jste o sušení, ale během víkendu houby nestihnou doschnout a vy se bojíte se, že by do vašeho dalšího příjezdu zplesnivěly? My jsme vyzkoušeli sušení v soli. Je to jednoduchá a nenáročná metoda, jak houby usušit během krátkého víkendu. Přinášíme postup krok za krokem, podle něj to zvládnete také.

1. Připravte si pekáček nebo vyšší plech, dostatečné množství soli a houby, které chcete nasušit. Ideální jsou čerstvé kousky s pevnými plodnicemi, například hřiby nebo suchohřiby. Houby očistěte, příčně nakrájejte na kousky silné zhruba dva až tři milimetry a rozložte je na dno pekáče. Jak vidíte na obrázku, houby se nemusíte bát vrstvit.

Připravte si pekáček nebo vyšší plech, čerstvé houby s pevnými plodnicemi, například hřiby nebo suchohřiby. Houby očistěte, příčně nakrájejte na kousky silné zhruba dva až tři mil a rozložte je na dno pekáče. Jak vidíte na obrázku, houby můžete vrstvit Foto: Brass

2. Houby zasypte solí.

Houby zasypte solí. Foto: Brass

3. Obecně platí, že soli by mělo být o trochu více než hub, my jsme na dvě vrstvy hub ve středně velkém pekáčku spotřebovali kilový pytlík.

Obecně platí, že soli by mělo být o trochu více než hub, my jsme na dvě vrstvy hub ve středně velkém pekáčku spotřebovali kilový pytlík. Foto: Brass

4. Pekáček postavte na okraj kuchyňských kamen, na místo, kde je plotna teplá, ale ne rozpálená. Houby občas promíchejte. Už za chvilku začne sůl vlhnout, nelekejte se, v první fázi sušení bude pekáč obsahovat spíše kaši ze soli a hub. Jste na dobré cestě, stále míchejte, třeba pokaždé, když půjdete do kamen přiložit. Nemáte-li kamna, dejte houby do trouby na nízkou teplotu a troubu nechte pootevřenou (třeba strčte do dvířek vařečku). Sušit můžete i na sluníčku, jen to bude trvat déle.

Pekáček postavte na okraj kuchyňských kamen, tam, kde je plotna teplá, ale ne rozpálená. Houby občas promíchejte. Už za chvilku začne sůl vlhnout, v první fázi sušení bude pekáč obsahovat spíše kaši ze soli a hub. Zamíchejte pokaždé, když půjdete kolem Foto: Brass

5. Sůl postupně vysychá a vrací se jí její sypká konzistence. Koncem druhého dne jsou houby nasušené – lámou se a při míchání „chrastí“. Pokud si nejste jistí, že máte skutečně nasušeno, můžete houby nechat v soli a v klidu odjet domů, dosušíte je následující víkend. Sůl houby zakonzervuje.

Sůl postupně vysychá a vrací se jí její sypká konzistence. Koncem 2. dne jsou houby nasušené – lámou se a při míchání „chrastí“. Pokud si nejste jistí, že máte skutečně nasušeno, můžete houby nechat v soli a v klidu odjet domů, dosušíte následující víkend Foto: Brass

6. Nasušené houby oddělte od soli tak, že směs prosejete přes řidší síto nebo jednotlivé kousky hub ze soli prostě vyndáte. Houby uložte do sklenic s pevným uzávěrem. Do jiné sklenice můžete přesypat i sůl – po sušení je hnědá a krásně provoněná, určitě najdete způsob, jak ji v kuchyni dál využít. Před dalším kuchyňským zpracováním houby namočte. Nabobtnají a odplaví se sůl, která na nich zůstala.

Anketa

Zkusíte sušit houby v soli?

Tak hodně štěstí v lese na houbách i při sušení, případně zamrazování či nakládání. Nebo máte ještě jiný ověřený způsob, jak houby uchovat?

(Text a foto v textu: bras)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Sušená rajčata - není to lepší, než doma vyrábět kečup Foto:

Nevíte, co s nadúrodou rajčat? Usušte je a naložte do oleje

Něco jste rozdali sousedům, něco rozkrájeli do salátů a do leča, ale zásob rajčat pořád neubývá. Co s nimi? Připravte si z nich největší laskominu a specialitu...

Článek

Hřib kovář/Boletus erytropus Foto:

Je hřib kovář jedlý, nebo nejedlý?

Na tuto otázku je odpověď jak od chytré horákyně: záleží na tom, v jakém stavu ho jíte.

Článek

Pečárka zápašná neboli žampion zápašný (Agaricus xanthoderma) Foto:

Víte, že existují i jedovaté žampiony? Jak je rozlišit od těch pravých?

Žampion zápašný je nejnebezpečnější houbou pro houbaře.

reklama