reklama

Víte, jak rozeznat růžovku neboli masáka od muchomůrky tygrované?

Muchomůrka růžovka/Amanita rubescens Foto: Muchomůrka růžovka/Amanita rubescensFoto: Jindřich Votýpka

Je to velmi chutná houba, ale sbírat byste ji měli jen tehdy, když jste si stoprocentně jistí, že je to ona.

Takový klobouček růžovky osmahlý na kmíně a másle... nebo kousky růžovky v zeleninové polévce! Báječné. Růžovka chutí lehce připomíná maso, proto se jí také lidově říká masák. Mezi muchomůrkami je řada jedlých, jen růžovka neboli masák, odborně muchomůrka růžová (amanita rubescens), je však i chutná. Bohužel je však zaměnitelná s prudce jedovatou muchomůrkou tygrovanou (zvanou také panterová).

LÍMEČEK

Existuje však způsob, jak obě houby bezpečně rozeznat. Základním znakem je límeček neboli prstýnek pod kloboučkem. Ten mají obě dvě, ale muchomůrka růžová má límeček vroubkovaný. Jsou to rýhy podobné těm, jako jsou ze strany na minci. Muchomůrka tygrovaná má límeček vždy hladký. Pokud je tedy límeček hladký nebo si nejste jistí, nikdy houbu neberte! Rozdíl v límečku je zásadním rozlišovacím znakem, dále vám pak napomůže, že růžovka má vždy na sobě růžovou barvu, ať už na kloboučku nebo na třeni (noze). Ale jen na tento znak se nespoléhejte, rozhodující je límeček.

Další houby naleznete v naší Encyklopedii. Určit musíte každou jednotlivou houbu! Může se stát, že v lese narazíte na skupinku hub, určíte tu první a ostatní už jen sesbíráte. A to může být osudová chyba, protože muchomůrka tygrovaná ráda roste dohromady s růžovou. 

Podívejte, jak si jsou podobné:

Muchomůrka tygrovaná (Amanita pantherina) Foto: Reaperman/Wikimedia Commons; GFDL + CC-BY-SA

Muchomůrka tygrovaná (Amanita pantherina). Foto: Reaperman/Wikimedia Commons; GFDL + CC-BY-SA

Muchomůrka růžovka/Amanita rubescens Foto: Jindřich Votýpka

Muchomůrka růžovka/Amanita rubescens. Foto: Jindřich Votýpka

 

 

(mar)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Hřib kovář/Boletus erytropus Foto: Jindřich Votýpka

Je hřib kovář jedlý, nebo nejedlý?

Na tuto otázku je odpověď jak od chytré horákyně: záleží na tom, v jakém stavu ho jíte.

Článek

Zavařené potraviny si uchovávají řadu cenných látek Foto: Thinkstock

Zavařit, nebo zamrazit? Co je lepší?

I když jsou dávno pryč časy, kdy hospodyňky celé léto zpracovávaly plody zahrady na zimu, stále máme chuť uschovat si část úrody.

Článek

Usušit a pak dát do oleje a máte středomořskou pochoutku Foto: Thinkstock

5 rad, jak vybrat sušičku na ovoce a zeleninu

Sušení je jedním z nejstarších způsobů, jak potraviny uschovat na delší dobu.

reklama