Zahrada

5. dubna 2017 14:22

Markéta Zídková

Voní i chutnají. Begonie, karafiáty a další jedlé květiny ze zahrádky, které potěší i vaše chuťové pohárky

Řada běžně pěstovaných okrasných květin je i jedlá. Pampelišky a chudobky jsou notoricky známé, ale co třeba husí (kozí) noha? Nebo denivka, karafiáty, begonie? Jen pozor, příliš neexperimentujte, abyste neměli žaludeční potíže. Raději se držte ozkoušených tipů. Tady jsou!

Gastronomii zdobenou květinami lze vysledovat až do římských dob, objevila se ale i ve staré Číně či na Středním Východě. Obzvlášť populární byla během viktoriánské éry, poté ale ze své slávy ustoupila. Až v posledních letech se květy na talířích opět objevují. A není také divu, nejenže skvěle vypadají, navíc dávají jídlům šmrncovní chuť.

Chcete potěšit své hosty a naservírovat jim něco zvláštního? Tajemství úspěchu je přidávat květy k jednoduchým, ne příliš kořeněným pokrmům, které nepotlačí delikátní chuť květiny. Květy často chutnají stejně jako listy rostliny, jen jsou štiplavější. Ve svých receptech používejte květy střídmě, s velkým množstvím mohou nastat zažívací problémy.

Je však třeba mít na paměti, že ne všechny květy jsou jedné. Ve skutečnosti vám jejich ochutnávání může způsobit závažné zdravotní potíže. Proto byste vždycky měli dobře vědět, jak se jmenuje rostlina, kterou se chystáte sníst. Pokud se chystáte pěstovat květiny na jídlo, vyhněte se zcela užívání pesticidů a jiných chemikálií, ani nesklízejte květy podél silnic.

Pokud chcete servírovat květy, nejlépe uděláte, když si je vypěstujete sami. Jen tak budete mít jistotu, že nebyly hnojené něčím závadným a že servírujete přesně to, co byste měli. A jaké květiny se tedy hodí k jídlu?

Begonie – Listy, květy a stonky jsou jedlé. Květy mají citrusově kyselou chuť. Okvětní lístky se používají v salátech či jako ozdoba. Stonky může použít místo rebarbory. Květy i stonky obsahují kyselinu šťavelovou a neměli by je proto jíst lidé, kteří trpí dnou, ledvinovými kameny a revmatismem.

Begonie s voskovými listy jsou jedlé syrové nebo vařené. Mohou mít mírně hořkou pachuť a jsou-li hodně ve vodě, chutnají bahnitě.

Karafiáty – Koho by napadlo, že tuto květinu lze k jídlu použít? Přitom může být ponořena do vína, na cukroví nebo jako dekorace dortu. Chcete-li si užít překvapivou sladkost, odkrojte hořké bílé spodní části květu.

Chryzantémy mají různé barvy a také různé chutě, od nahořklé, přes jemně pikantní až po takovou květákovou. Nejlepší je rozptýlit jejich lístky do salátu, listy mohou být rovněž použity k aromatizaci octa. Vždy odstraňte hořký spodek květu a použijte skutečně jen plátky.

Chrpy mají mírně sladkou pikantní chuť, která je podobná hřebíčku. Jsou spíše používané jako ozdoba.

Večernice vonná patří do stejné čeledi jako třeba hořčice, ředkvičky, brokolice, zelí či květák, takže rostlina a květy jsou jedlé, ale poměrně hořké. Květy a mladé listy jsou atraktivní v zelených salátech, použít můžete i naklíčená semena.

Pampelišky nejsou plevel, můžete si na nich pochutnat. Květy jsou nejsladší, když je utrhnete mladé. Mají sladkou chuť podobnou medu. Zralé květy jsou hořké. Ještě chutnější než květy jsou pupeny, nejlepší jsou ty, které jsou ještě blízko u země a pevně sevřené. Jsou dobré syrové i dušené. Mladé listy můžete upravit v páře či je přihodit do salátů.

Denivky mají mírně nasládlou chuť podobnou například melounu, něco mezi cuketou a chřestem. Někteří lidé si myslí, že různě barevné květy mají různé chutě, ale to není pravda. Chcete-li si jejich chuť opravdu užít, odkrojte hořké spodní části květu. Využijete je v salátech či jako dekoraci na sladké zákusky. Teď na jaře můžete sesbírat zhruba 10 centimetrů vysoké výhonky a použít je místo chřestu. Ale pozor, mnoho liliovitých rostlin obsahuje alkaloidy nejsou jedlé. Jezte jen to, co opravdu znáte.

Jaké další květiny můžete sníst?

Sedmikrásky (bílé i růžové), fuchsie, šťovík zahradní, gladioly, ibišek, zimolez, šeřík, měsíček, macešky, pivoňky, primulky, růže, slunečnice, fialky…

(kor)

Mohlo by vás zajímat:


Přečtěte si také