reklama

Vyrazte na bezinky a připravte si marmeládu s jablky

Bezinky jsou bohatým zdrojem vitamínů Foto: Bezinky jsou bohatým zdrojem vitamínůFoto: Thinkstock

Ještě minimálně do konce září máme možnost sbírat a zpracovávat zralé plody černého bezu. Velice specificky voní a chutnají a navíc obsahují řadu účinných látek, které nás posílí například v boji proti chřipce nebo nachlazení.

Pokud jste se na začátku léta věnovali sběru a zpracování květů černého bezu, teď máte ideální příležitost doplnit spižírnu o vlastní pochoutky z právě dozrávajících bezových bobulek. Kromě barviv, tříslovin a cukrů obsahují i řadu vitamínů, takže určitě neuděláte chybu, když po bezinkovém likéru nebo sirupu sáhnete ve dnech, kdy kolem vás všichni začnou prskat a kašlat. Bezinky jsou močopudné, tudíž podporují činnost ledvin, vyvolávají pocení a slabě zmírňují bolesti hlavy. Pozor na konzumaci tepelně nezpracovaných a nezralých bobulek, ty mají silně projímavé účinky. Staří bylinkáři dokonce kaší z bezinek doporučovali jako přírodní projímadlo. Sušené bezinky naopak ordinovali při průjmových onemocněních. Bezinky se využívaly také jako barvivo, při sběru a dalším zpracování s tím tedy počítejte, úklid kuchyně od rozšlapaných bobulek nebo rozlité bezinkové šťávy zvládnou bez nervového záchvatu jen otrlí jedinci.

Z kyblíku rovnou do vany

Najít bezové keře není velká věda, určitě za nimi nemusíte putovat někam daleko od vašeho bydliště, v žádném případě ale nesbírejte bobulky z keřů, které rostou přímo u silnice. Na sběr se ideálně vyzbrojte čistým kyblíkem a nůžkami, díky nim pohodlně odstraníte celé laty bez toho, aby vyzrálé bobule opadaly. Na dva litry očištěných a od stonků oddělených kuliček budete potřebovat zhruba ¾ běžně velkého kbelíku bezinek. Do dalšího zpracování se dejte co nejrychleji, z každé laty nejdříve odstraňte zelené a seschlé kuličky a přebraný zbytek ze stopek strhněte vidličkou – na to doporučujeme použít nádobu s vyšším okrajem, který zabrání létání kuliček do okolí. Pokud se bojíte o neposkvrněnost vaší naleštěné kuchyně, raději se s touto činností přestěhujte na zahradu nebo třeba do vany.

Bezinky se hodí pro přípravu řady dobrot. Při jejich sběru ale vybírejte jen opravdu zralé kuličky. Foto: Bezinky se hodí pro přípravu řady dobrot. Při jejich sběru ale vybírejte jen opravdu zralé kuličky.Foto: Thinkstockphotos

Dva recepty po babičce

Takto nachystané a oprané bezinkové kuličky jsou výborné pro přípravu kompotů, marmelád, vína nebo sirupů. My pro vás máme dva léty prověřené recepty, které nás zatím nikdy nezklamaly – bezinkový likér a marmeládu s jablky. Věřte, že při jejich ochutnávání velice rychle zapomenete na poněkud náročnější přípravné práce s čištěním a oddělováním bobulek. Při výrobě marmelády, která barvou hodně a chutí trochu připomíná borůvky, navíc můžete zpracovat padaná jablka, pro která jste nenašli jiné využití.

Zdravotní bezinkový likérek

Na likér budete potřebovat: 2 litry obraných a opraných bezinkových kuliček, 1 litr vody, 1 kilogram cukru (nejlépe třtinového), ½ litru rumu nebo vodky, trochu dobré, silné kávy.

Bezinky s vodu povařte 15 minut a nechte vychladnout. Potom vodu s kuličkami přeceďte přes cedník, do kterého jste rozprostřeli utěrku. Kuličky, které zůstanou v cedníku, ještě vymačkejte v utěrce nebo v odšťavňovacím mlýnku na ovoce. Šťávu, kterou jste takto získali, smíchejte s cukrem a ještě dalších 5 minut povařte. Těsně před odstavením z plotny přidejte polévkovou lžíci kávy, přiveďte znovu k varu, sundejte z ohně a přilijte alkohol. Likérek nechte úplně vychladnout a teprve potom opatrně přelijte do lahví.

Vyzkoušejte zavařeninu z plodů černého bezu, vzhledem i chutí připomíná borůvkovou marmeládu.  Foto: Vyzkoušejte zavařeninu z plodů černého bezu, vzhledem i chutí připomíná borůvkovou marmeládu. Foto: Ginandcrumpets.com

Bezinková marmeláda s jablky

Na její přípravu budete potřebovat: 2 kilogramy oloupaných a nastrouhaných jablek bez jádřinců, 2 kilogramy bezinkové šťávy, 1 kilogram cukru (dejte přednost třtinovému), šťávu z jednoho citronu.

Připravte si jablka a bezinkovou šťávu – buď použijte mlýnek na ovoce, nebo bezinky povařte a potom vymačkejte přes utěrku. Do většího hrnce dejte nastrouhaná jablka, bezinkovou šťávu a cukr a vařte minimálně 20 minut až do zhoustnutí. Pokud máte s rosolováním problém, přidejte ½ sáčku agaru. Na závěr přimíchejte citronovou šťávu, odstavte a nalijte do připravených skleniček. Ty otočte dnem vzhůru a v této poloze nechte vychladnout. Marmeláda je vynikající k palačinkám nebo k lívancům. Pokud vám v zavařeninách nevadí jadérka, můžete s jablky smíchat přímo 2 kilogramy důkladně očištěných bezinkových kuliček.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Ovoce i zelenina jsou zdravé všechny, při dietě si ale vybírejte Foto:

10 druhů ovoce a zeleniny, díky kterým zůstanete štíhlí

Léto je v plném proudu a na zahrádkách každý den dozrává nové ovoce a zelenina. Využijte je a získejte svou postavu snů.

Článek

Višně  Foto:

Višně jsou ovoce pouze pro znalce

Višně patří k ovoci, které má své milovníky i odpůrce. Jde totiž o aromatické, mírně nakyslé ovoce, které nemusí každému chutnat.

Článek

Bez černý  Foto:

Černý bez je cenné ovoce. Víte, jak ho usušit?

Naše známá domácí dřevina je cenným zdrojem vitaminů.


reklama