reklama

Vyrobte si domácí burákové máslo. Stačí arašídy, mixér a 5 minut

Dobrota z podzemnice olejne  Foto: Dobrota z podzemnice olejne Foto: Thinkstock

Tato typicky anglosaská pochoutka si podmaňuje Česko.

Burákové nebo arašídové máslo je pěkně kalorická bomba, ale na druhou stranu je to zdravá ňamka. Zejména u dětí se těší velké oblibě, získává si ale i srdce sportovců a lidí, kteří holdují zdravému životnímu stylu a propadli například RAW stylu (jedí jen syrové věci).

Arašídové máslo obsahuje hlavně tuky – to až z 50ti procent – tedy dáte-li si k snídani čtyři lžíce, sníte vlastně dvě lžíce tuku. Nepropadejte však panice – arašídy obsahují i pro náš organizmus velmi potřebné nenasycené mastné kyseliny. (Pro detailisty: Obsahují 22% nasycených mastných kyselin, dále pak 48 % mononenasycených mastných kyselin a 29 % polynenasycených mastných kyselin ), dále kolem 20ti procent sacharidů a 25 – 30 % bílkovin.

Na vitamíny tato olejnina bohatá není, zajímavější je to s minerály: buráky jsou bohaté na draslík, mangan a hořčík.

Vyrobíte-li si tedy vlastní burákové máslo, získáte zdravou potravinu, u které víte, že tam nejsou žádná aditiva.

Suroviny:

500 g arašídů - vyloupaných, těch, co běžně mlsáte večer u telky
(pro milovníky sladké chuti lžička cukru)

Postup:

Půl kila arašídů je fakt minimum, s menším množstvím ani nemá cenu špinit mixér. Klidně si můžete koupit rovnou kilovku. Pokud chcete omezit ve stravě množství soli, kupte si arašídy nesolené, pro normální chuť jsou lepší solené, v každém případě pražené (na balíčku bude napsáno roasted). Rozhodně nemusíte kupovat buráky ve slupce!!!

Základní chuť burákového másla je slaná, na trhu najdete i sladké varianty, pokud jim dáváte přednost, přihoďte dle chuti lžičku dvě cukru.

Pak už stačí vzít mixér, buráky do něj nasypat a začít mixovat. Buďto vše umixujte rovnou do hladka, lepší je ale ve stádiu, kdy budou arašídy nasekané na malinké kousky, odebrat lžíci až dvě nasekaných kousků a zbytek rozmixovat do hladka. Pak do hladké hmoty vraťte kousky – je příjemné v hladké hmotě občas narazit na malý kousek.

Přendejte do sklenice – schválně, jak dlouho vám vydrží, než ho sníte.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

A tady je zkušenost naší kolegyně Gabriely, která recept okamžitě vyzkoušela a poznamenává:

"Protože jsem velký požírač tohoto másla nemásla, tak jsem se rozhodla homemade recept vyzkoušet. Kolegyně radí minimálně půl kila, což v běžném obchodě není tak lehké. Nicméně, podařilo se a půl kila pražených a solených buráků běžné chuti leželo vedle mého mixéru a poměr mezi velikostí pytle a mé nádoby ne zcela odpovídal. Nicméně jsem ji naplnila a jala se mixovat. Miluju crunchy – tedy s kousky, takže jsem po chvíli vysypala trochu drtě do skleničky.

Důležité upozornění, pokud opravdu chcete hodně crunchy, tak se nebojte otevřít mixér hned po několika vteřinách. První rozsekání jde opravdu rychle.

Po odsypání jsem do slehlé hmoty přidala další část ořechů. Celkem se tam vešlo asi 400 gramů a to v případě, že používáte nádobu od tyčového mixéru.

Zapnula jsem mixér a netrpělivě sledovala proces. Ne zcela jsem věřila, že se rozsekané kousky opravdu mohou slít v tu lahodnou jemnou hmotu, která je běžně k dostání ve skleničkách. Hrudky mi ulpívaly na stěnách a vůbec se netvářily, že se hodlají podvolit hystericky kvílejícímu noži.

Další rada tedy zní: nepodléhejte panice a trpělivě mixujte. Dávala jsem mixéru pauzy, protože hmota byla již samým vrtěním úplně zahřátá a měla jsem pocit, že by přístroj potřeboval oddechnout. Je pravděpodobné, že zcela zbytečně.

Po nějaké době se skutečně v nádobce lesklo máslo. Chutě spíše slanější, nicméně absolutně srovnatelné s kupovaným peanut butter.

Zajásala jsem a přinesla na ochutnání sousedce, která byla na návštěvě. „Je výborné…“, pravila tato biožena. „Ale?“ dořekla jsem za ní, protože se mi zdálo, že se jí v očích blýskla lehká pochybnost. „Musíš si dát pozor na plíseň, která produkuje rakovinotvornou látku aflatoxin.“

Nezkazila mi radost z mého výrobku, protože byl fakt výtečný, ale už vím, že to příště udělám jinak a inspiruji snad ty vás, kteří také zkoumáte, co vlastně jíte a jste výborným terčem vtípků ve společnosti.

Takže drazí tady je bio varianta:

Kupte si bio nepražené arašídy. Pokud je objednáte na netu, dají se i za slušnou cenu. Opražte je:

- buď na pánvi, jde to rychle, nezapomeňte hodně míchat
- nebo předehřejte troubu na 180 stupňů a několikrát během 10-15 min promíchejte. Nechte vychladnout a mixujte stejně jako u výše zmíněného postupu.

Když už bude máslo téměř hotové, přidejte lžíci medu nebo sirupu a himalájskou sůl. A máte absolutně zdraví prospěšnou laskominu, kterou s klidem můžete namazat dítěti na svačinu a odrážet nechápavé pohledy, jak jste vy, tak na zdravý dbající rodič mohl/a dát dítěti něco tak komerčního. Protože jen vy víte. Dobrou, Gab

(web)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Banány si zachovají krémovou konzistenci Foto:

Nanuky z chia semínek jsou nadupané zdravím

Dát dětem k snídani zmrzlinu? Tuhle s klidným svědomím.

Článek

Banánová zmrzlina - Obrázek 1 Foto:

Výborná domácí zmrzlina z jediné ingredince. Plus 5 dalších příchutí

Napadlo by vás, že se banány po zmrazení a rozmixování promění ve zmrzlinu?

reklama