reklama

Vyzkoušejte letos barevné odrůdy salátu s kadeřavými listy

Salát sklízíme ráno, kdy je nejvíce čerstvý Foto: Salát sklízíme ráno, kdy je nejvíce čerstvýFoto: Thinkstockphotos

Za normálního průběhu jara se právě teď můžete začít těšit z toho, jak to pěkně roste, na první plody své práce. A také budete kromě výsevů salátové zeleniny na venkovním záhonu okopávat, odplevelovat a zalévat.

Hlávkový salát vznikl vyšlechtěním z obyčejného plevele, který běžně roste na polích, navážkách a všeobecně chudších půdách. Locika planá byla jednou z nejdůležitějších zelenin už ve starém Egyptě.

Ale teprve mnohem později a v daleké Kalifornii salát dostal současnou podobu. V Evropě se pak opět objevil až po mnoha staletích. Zdánlivě dlouhou dobu cesty salátu na náš kontinent má na vině doprava, kterou jednoduše salát nevydržel. Zlom nastal teprve tehdy, když americký šlechtitel Jagger „objevil“ salát ledový. Název dostal salát podle způsobu skladování, který byl při transportu chlazen ledem, aby si uchoval čerstvý vzhled.

Jak pěstovat hlávkový salát

Vždy máte na výběr dvě možnosti, podle toho, jak rychle chcete salát vypěstovat. Buď vyséváte semena přímo na záhony, nebo sázíte předpěstované sazenice. Je samozřejmě možná kombinace obou způsobů. Protože salát rychle klíčí i rychle roste, dá se využít jako předplodina, meziplodina či plodina následná a také jako takzvaná značkovací rostlina. Semeno salátu vysejte (například) společně s mrkví, která vzchází déle. Hned uvidíte, kde je zaseto, bez obav můžete půdu prokypřit a než mrkev vyroste, sklidíte salát téměř bez práce.

Saláty zaléváme vždy ráno či dopoledních hodinách tak, aby rostliny stačily do večera oschnout. Foto:

Hlávkový salát musí rychle růst, aby byl jemný a chutný. Potřebuje kyprou půdu a hlavně, vydatnou zálivku. Skleníkové kultury je třeba často větrat, abychom nepodporovali výskyt plísní. Mladé rostliny také bývají oblíbenou kořistí plžů. Tehdy se vyplatí sazeničky chránit „límcem“ z plastové láhve. (Nejlepší jsou obaly od balené vody. Uřízneme pruh, na širší horní straně vystříháme zoubky a dolní stranu necháme rovnou. Hotový límec „zasadíme“ okolo sazeničky).

Vysázené předpěstované sazenice salátu ponechte překryté netkanou textilií. Chráníte je takto proti mrazu, šetříte vláhou a zároveň i přirychlíte. Salát podle potřeby zalévejte pravidelně, ale méně často a vydatněji, v době uzavírání hlávek zalévání salátu naopak omezte, abyste předešli jejich zahnívání.

Náš tip! 

Čím je salát ranější a venkovní teplota vyšší, tím je větší riziko vybíhání do květu. Proti tomu se ubráníte jen vhodnou volbou odrůdy.

Odrůdy od jara do zimy

Existuje množství odrůd salátu, které lze pěstovat s úspěchem od jara až do zimy. Každý zahrádkář má ty „svoje“ odrůdy, kterým se u něj daří a které dokonale zná. Zkuste jednou vyměnit tradici za nadstandard a vyzkoušejte si pěstování kadeřavých barevných salátů. Budete příjemně překvapeni.

Červánek – pro jarní i podzimní polní pěstování. Na záhony se vysévá od března do dubna, pro podzimní sklizeň v červenci. Jde o červenolistou odrůdu s pevnými těžkými hlávkami. Salát pro sklizeň mladých listů vyséváme poměrně nahusto, optimálně do sponu 1 x 1 cm 0,5 cm hluboko do substrátu. Optimální teplota pro klíčení salátu je 5 až 15 °C. Vysoké teploty nad 25 °C klíčení salátu neprospívají.

Dubared a Dubagold – listové barevné saláty vhodné pro pěstování v truhlících. Jde o velmi vhodné odrůdy „dubáčku“, který se sklízí postupně otrháváním listů.

Roden – kadeřavá odrůda s tenkými listy velmi tmavě červené barvy a výrazným leskem. Vyniká jako ozdoba směsných listových salátů, salátových mís a pokrmů. Tento tmavočervený salát se z dubnového výsevu sklízí během července. Salát pro sklizeň mladých listů vyséváme poměrně nahusto, optimálně do sponu 1 x 1 cm 0,5 cm hluboko do substrátu. Optimální teplota pro klíčení salátu je 5 až 15 °C.

Miniko – odrůda velmi raného ledového salátu. Tvoří menší, ale velmi pevné kompaktní hlávky s malými manžetovými listy. Lze jej proto pěstovat i při sponu 25 x 25 cm a je určen pro zahrádkáře, kteří ocení jeho vynikající chuť a extrémní odolnost proti vybíhání. Jakmile se začnou tvořit hlávky, doporučuje se jeho méně časté, ale vydatné ranní zalévání, abychom předešli jejich vnitřnímu zahnívání.

Užitečné rady pro pěstování salátu

  • Semeno salátu klíčí poměrně rychle, proto se často využívá jako „značkovací“ rostlina při výsevu jiných zelenin, které vzcházejí poměrně dlouho. Jsou jimi například mrkev či petržel. Přimíchané osivo salátu přesně vyznačí osetý řádek, který tak snadno můžeme prohrábnout motykou.

  • Kupujme si vždy čerstvé osivo, neboť semena salátů rychle stárnou a ztrácejí klíčivost.

  • Výsev jemných semen usnadní osiva na pásce nebo namíchání semínek s hrubým (suchým) pískem.

  • Saláty zaléváme vždy ráno či v dopoledních hodinách tak, aby rostliny stačily do večera oschnout. V opačném případě hrozí rozšíření houbových chorob, především plísně salátové.

  • Pamatujte! Salát je zelenina, která má ráda teplo „od nohou“. Výborným pomocníkem jsou netkané textilie. Zabrání prorůstání plevelů, udržují vlhkost a teplotu půdy a saláty sklízíme vždy čisté.

  • Salát sklízíme ráno, kdy je nejvíce čerstvý.

Marta Pawlicová

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Řeřicha setá (Lepidium sativum) Foto:

Nejzdravější zelenina na světě? Vypěstujete si ji sami doma

Zapomeňte na jahody nebo na vitamíny nabušené citrusové plody. Nejvíc vitamínů a minerálních látek na světě má...

Článek

Zahrada v květu Foto:

Perný květen na zahradě

Racionálně vzato by květy v květnu na zahradě neměly nikoho překvapit. Květnové oteplení jako každý rok zkrátka přiměje většinu u nás rozšířených rostlin k rozkvětu....


reklama