reklama

Zákeřné plevele. Jsou schopné zlikvidovat celou zahradu

Pampeliška je proti nim neviňátko.

Pampeliška je považována v zahradě za úporný plevel. Pravda, pokud ji nevyrýpnete s celým kořenem, nezlikvidujete ji, ale tím, že není půdopokryvná, mají vedle ní šanci i jiné rostliny. Jsou však druhy, které když nelikvidujeme, zamoří celou zahradu.

Dnes si představíme dvě takové: šruchu zelnou (Portulaca oleracea) a ptačinec žabinec. Šrucha je teplomilná rostlina, která roste od půli léta do konce září. Tím, že je půdopokryvná, dokáže potlačit veškeré nízké rostliny v okolí. Zajímavé je, že se z ní dá dělat salát, můžete ji i restovat na pánvi. Schválně ji zkuste udolat tím, že ji zkonzumujete. 

Baví vás zahradničení? Inspirujte se v naší Encyklopedii.

Ptačinec žabinec (Stellaria media) zase roste celý rok, pokud je mírná zima, bude se množit i pod sněhem. I jemu můžete vyhlásit boj tím, že ho zkonzumujete.

Podívejte se na video v úvodu článku, kde se s oběma druhy seznámíte blíž.

(mar)

Podobné užitečné rady najdete v pořadu Receptář prima nápadů vždy v neděli po obědě na Primě. Pokud jej nestihnete, tak pak v archivu u nás na webu na Prima PLAY.

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Bršlice kozí noha je bohatá na vitamín C Foto:

Bršlice kozí noha je úděsná plevel. Jak ji zlikvidovat?

Bršlice se ale hodí i do salátu a využívá se v přírodním lečitelství.

Článek

Gerbery Foto:

Aby gerbery dlouho vydržely ve váze, potřebují savo

To neznamená, že máte gerbery dát do sava, ale potřebujete savem vydezinfikovat vodu.

Článek

Co druh tykve, to jiný tvar Foto:

Zavařovat, kandovat, sušit… S dýní se dají dělat divy!

Tradičních dýňových receptů na polévky, saláty a ragú najdete všude spousty. Co si ale trochu zaexperimentovat a zkusit něco jiného? Něco, co vám bude nejen moc chutnat,...

 


reklama