reklama

Zaplavily pulty se zeleninou. Víte, jak se tahle dýně jmenuje?

Hokkaido je podle orientální medicíny léčivé Foto: Hokkaido je podle orientální medicíny léčivéFoto: SEMO

Nebudeme vás napínat – jmenuje se Hokkaido. A je velmi chutným a zdravým zpestřením jídelníčku.

Japonci ji milují a vy byste si ji měli zamilovat taky. Je tak bohatá na minerály i vitamíny, že by byla věčná škoda nezařadit ji do jídelníčku. Podle orientální medicíny je léčivá hlavně pro slezinu, slinivku břišní a žaludek. Přináší do organismu mimo jiné karoten, ze kterého si tělo vytváří vitamin A, zinek – nezbytný minerál a také velmi kvalitní, dobře stravitelný polysacharid vhodný i pro diabetiky. Hokkaido obsahuje provitamin A, vitamin C, B, bílkoviny, vlákninu, vápník, hořčík a železo. Při vaření nevyhoďte všechna semínka, pokud se je naučíte konzumovat, právě tak dopřejete svému tělu zinek. Nebo si semínka můžete schovat na zimu a pak je za dlouhých večerů louskat stejně jako slunečnicová.

Hokkaido miluje teplo Foto: Hokkaido miluje teploFoto: SEMO

Hokkaido má i schopnost vázat toxiny. Vysoký obsah vlákniny je příznivý pro správnou činnost střev. Dýně má detoxikační a močopudné účinky, posiluje imunitní systém a je skvělým lékem na srdeční poruchy a onemocnění ledvin.

Stejně jako ostatní dýně vám vydrží dlouho v chladu, takže je to zásobárná čerstvé (pokud ji pěstujete, tak vlastní) zeleniny na zimu, respektive vydrží až do jara. 

Jak ji pěstovat?

Je to teplomilná rostlina, proto je dobré si ji předpěstovat – semena se vysévají asi 2 cm hluboko do květináčů a v teple se vypěstují rostlinky, které už budou mít pravé listy. Můžete ji vysít i v květnu do záhonu, pak ale začne plodit později. Hokkaido chce hodně živin, slunečnou polohu a pravidelnou zálivku. Až vám začne růst, zkracujte výhony po dosažení délky dvou metrů, díky tomu bude více plodit.

Příprava

Další užitečné rady najdete v naší Encyklopedii. Hokkaido je výbornou dýní především pro přípravu polévek a omáček. Můžete ji konzumovat i syrovou, pak ji raději oloupejte, protože slupka je sice tenká, ale tvrdá. Pokud ji budete vařit, loupat ji nemusíte, protože slupka při vaření změkne. Můžete si ji uvařit i jako přílohu místo brambor, má potom však nevýraznou, mírně nasládlou chuť.

Další tykve (alias dýně najdete v našem speciálu ZDE)

(mw)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Článek

Ačokča/Cyclanthera pedata - detail Foto:

Ačokča je paprikookurka. Víte, jak ji pěstovat a zpracovat?

Z ačokči můžete zkonzumovat jak plody, tak i listy.

Článek

Jaké máte nejraději Foto:

Zavařujeme zeleninu. Osvědčené tipy, jak na okurky, rajčata a papriku

Je vrchol sezony plodové zeleniny, už nejen ve skleníku nebo fóliovníku, ale i na volné ploše dozrávají okurky, rajčata a paprika.

reklama