reklama

Zavařujeme bezinky: TOP recepty na povidla, víno, likér i džem

Buďte rychlejší než ptáci! Foto: Buďte rychlejší než ptáci!Foto: Thinkstock

Černají se černají černé bezinky na stráni i na mezi. Právě vrcholí období zralosti jejich plodů.

A byla by nesmírná škoda je nechat jen tak opadat, když plody bezu černého jsou téměř elixírem života a navíc tak chutným. Ne nadarmo se říká: "Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni." Díky tomu, že bez černý roste na mezích, rumištích, okrajích lesů, máte možnost pustit se do zavařování, výroby likéru či vína, i když nemáte zahradu. Plody dozrávají od září do října, což signalizují hejna ptáků, kteří ozobávají temně fialové plody. Pokud byste tedy měli zálusk i na plody, tzv. bezinky, musíte být ve sběru rychlejší než oni.

Léčivé účinky černého bezu

Bezinky nejezte za syrova, neboť mohou vyvolávat příznaky otrav.

Černý bez je jedinečný v tom, že je možné jej pro léčebné účely využít úplně celý. Nejvyšší koncentrace účinných látek se nachází v kořenu, ale obsaženy jsou také v kůře, listech, mladých výhonech i květech. Nejčastěji se však sbírají právě květy, případně plody nebo listy. Je však třeba dávat pozor na nezralé plody a listy, které obsahují mírně jedovaté látky a z toho důvodu se nevyužívají vnitřně. Plody obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin, v čerstvém stavu vitamín C, ve slupce a v semenech vitamin A a skupinu vitamínů B: B1, B2, B6, B12 a kyselinu panthotenovou. Černý bez má dnes jinak široké využití v léčitelství, potravinářství a farmacii. Ale pozor! Černý bez může být pro někoho také silný alergen!

Jsou zdravé i chutné Foto: ThinkstockJsou zdravé i chutnéFoto: Thinkstock

Z plodů černého bezu můžeme připravit:

Bezinkové víno

Potřebujeme: 2 l zralých plodů bezu černého, 4 l převařené a vychlazené vody, 3 zrnka pepře, 5 kuliček nového koření, 3 hřebíčky, 2 kg krystalového cukru a 5 dkg kvasnic

Postup: Plody zalijeme vodou a společně s kořením vaříme půl hodiny. Vzniklý odvar přecedíme přes plátýnko, přidáme do něj krystalový cukr a dalších 10 minut povaříme. Roztok zchladíme, a dokud je vlažný, vmícháme do něj rozdrobené kvasnice. Necháme 24 hodin odstát, znovu dobře promícháme a opět necháme 24 hodin kvasit. Nápoj poté scedíme do sklenice, kterou pevně ovážeme celofánem. Necháme ji stát v teple až do zimy, kdy víno stočíme do litrových lahví. Bezinkové víno je vhodné pít při migréně, zánětech nervů či ischiasu.

Babiččin bezinkový likér

Natrháme dostatečné množství bezinek, obereme od stopek a povaříme. Předem přidáme kyselinu citronovou podle chuti. Šťávu prolisujeme, procedíme přes plátýnko, aby se zadržely všechny vločky. Okyselením šťávy dosáhneme krásnou červenou barvu. Na 1 litr šťávy přidáme 10 g hřebíčku a svaříme jej s 500 g cukru. Po vychladnutí přidáme 1 litr 40% lihoviny (rumu). Výsledný likér má mít asi 20 % alkoholu.

Bezinková povidla

Potřebujeme 1 kg bezinek, 2 až 3 lžíce medu, 200 g cukru krystal, 50 g nastrouhaného perníku, šťávu z 1 citronu, 1–2 lžíce rumu. Zralé plody bezinek rozvaříme s vodou na kaši. Vychladlé prolisujeme a do vzniklé šťávy přidáme cukr, nastrouhaný perník, med, šťávu z citronu a rum. Za stálého míchání vaříme, dokud nejsou povidla dostatečně hustá. Ještě teplá povidla naplníme do vymytých a vysušených skleniček a sterilujeme10–15 minut při 80 °C.

Bezinkový diabetický rosol:

Vyzrálé plody rozvaříme, vylisujeme, do šťávy přidáme umělé sladidlo, pektogel a 0,5 hodiny vaříme. Uzavřeme do malých skleniček a sterilujeme. Ukládáme do studené místnosti.

Bezinky jako borůvky – džem:

Potřebujeme 2 kg jablek, 1 kg bezinkových bobulek, 0,8 kg cukru, 30 g kyseliny citronové nebo šťávu ze dvou citronů, 1 až 2 dl rumu. Jablka dobře opereme, rozvaříme, prolisujeme a ještě povaříme. Přidáme bezinkové bobulky a dále vaříme. Do rozvařeného džemu vmícháme krystalový cukr, vaříme asi 10 minut a zkoušíme, zda džem již želíruje. Těsně před dokončením vmícháme kyselinu citronovou nebo šťávu z citronu. Tento džem je výborný na omelety.

Marta Pawlicová

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Zavařené potraviny si uchovávají řadu cenných látek Foto: Thinkstock

Zavařit, nebo zamrazit? Co je lepší?

I když jsou dávno pryč časy, kdy hospodyňky celé léto zpracovávaly plody zahrady na zimu, stále máme chuť uschovat si část úrody.

Článek

Usušit a pak dát do oleje a máte středomořskou pochoutku Foto: Thinkstock

5 rad, jak vybrat sušičku na ovoce a zeleninu

Sušení je jedním z nejstarších způsobů, jak potraviny uschovat na delší dobu.

Článek

Hřib kovář/Boletus erytropus Foto: Jindřich Votýpka

Je hřib kovář jedlý, nebo nejedlý?

Na tuto otázku je odpověď jak od chytré horákyně: záleží na tom, v jakém stavu ho jíte.

Článek

Černý bez  Foto: Thinkstock

Bez černý je kompletní lékárna

Bez černý (Sambucus nigra) je velmi rozšířený strom nebo keř po celé Evropě, severní Africe a jihozápadní Asii. Dříve byl považován za kompletní lékárnu.

reklama