reklama

Zdravější a levnější zavařování: Nahraďte cukr solí

Ovoce musí být zralé Foto: Ovoce musí být zraléFoto: Thinkstock

Vždyť i kynuté těsto nebo těsto na palačinky musíte osolit.

Můj táta mi vždy říkal, že když je těsto málo sladké, musí se osolit. Samozřejmě to nelze udělat u cukroví nebo piškotové rolády, ale kynuté či palačinkové těsto se bez soli neobejde. Stejně tak lze díky soli získat sladkou chuť při zavařování ovoce. Funguje to ovšem pouze v případě, že je ovoce opravdu zralé a tedy i sladké. Sůl totiž vytáhne přirozenou sladkou chuť a u nezralého ovoce, kde ještě chybí cukr, není co vytahovat.

Takové zavařování je pak nejen zdravější, ale i levnější, vždyť zpravidla se na kilo ovoce používá kilo cukru a ten dnes stojí kolem 20 Kč, pokud ho neseženete v akci. Pokud vás tento nápad zaujal, pak vězte, že ideální je díky obsaženým minerálům sůl mořská, která funguje zároveň jako konzervant.

Ptáte se, zda marmeláda nebude slaná? Samozřejmě musíte sůl použít s rozmyslem. V případě, že zavařujete opravdu zralé ovoce, stačí přidat pouhou špetku soli, která nebude v zavařenině cítit. Proto si to nejprve vyzkoušejte na malém množství, ideálně vezměte kilo ovoce, zkuste osolit, pokud nebude marmeláda sladká, přidejte další sůl.

Vyzkoušeli jsme: Jahodová se solí a agarem

Se zavařováním bez cukru ani s agarem jsme doposud neměli žádné zkušenosti, proto jsme se rozhodli koupit malé množství ovoce (s vlastním ze zahrádky není radno experimentovat) a obojí vyzkoušet. Po nastudování několika receptů jsme se rozhodli pro následující postup:

Suroviny:

2 vaničky čerstvých jahod (asi 800 g)
malá špetka mořské soli
půl lžičky agaru

Postup:
Jahody proberte, odstraňte všechny nahnilé i otlačené, zbavte je lístečků a opláchněte. Dejte je do kastrolu, přidejte opravdu malou špetičku mořské soli a nechte pod pokličkou na velmi malém plamínku, dokud nepustí šťávu (nám to trvalo asi 10 minut). Potom odklopte pokličku a směs nechte za občasného míchání houstnout (dalších 30 až 40 minut). Když získáte konzistenci, která vám vyhovuje, můžete hmotu rozmixovat a vrátit k varu (my jsme mixování vynechali). Pak přidejte půl lžičky agaru, zamíchejte a odstavte z ohně. Ještě horké lijte do připravených skleniček – je nutné, aby byly absolutně čisté, vypomoci si můžete trochou alkoholu. Skleničky jsme nechali vychladnout dnem vzhůru, nakonec jsme naplnili dvě opravdu malé, které po zchladnutí putovaly rovnou do lednice. Pokud byste ale takto zpracovávali větší množství ovoce, doporučujeme na závěr ještě nechat proběhnout dvacetiminutovou sterilizaci při teplotě 85 ºC.

(bras, web)

Mohlo by vás zajímat: 

Článek

Jaké máte nejraději Foto:

Zavařujeme zeleninu. Osvědčené tipy, jak na okurky, rajčata a papriku

Je vrchol sezony plodové zeleniny, už nejen ve skleníku nebo fóliovníku, ale i na volné ploše dozrávají okurky, rajčata a paprika.

Článek

Zavařené potraviny si uchovávají řadu cenných látek Foto:

Zavařit, nebo zamrazit? Co je lepší?

I když jsou dávno pryč časy, kdy hospodyňky celé léto zpracovávaly plody zahrady na zimu, stále máme chuť uschovat si část úrody.

reklama