reklama

Zelenina, kterou právě teď můžete vysít. A ještě tento podzim budete sklízet

tále se vyplatí vysévat salát, především pak polníček, který dává sklizeň až do prvních mrazíků Foto: tále se vyplatí vysévat salát, především pak polníček, který dává sklizeň až do prvních mrazíkůFoto: Thinkstockphotos

Ačkoli se zdá, že sezona pomalu končí, stále můžete na uvolněné záhony vysít mnoho druhů zeleniny.

Řada zahrádkářů se domnívá, že sázet už se mají maximálně semínka, která ze země vyrazí příští rok. Omyl. Ještě teď v srpnu a v září můžete zasadit zeleninu, která má krátkou vegetační dobu, což znamená, že se ještě do zimy budete těšit z nových plodů.

Ti, kteří už vypěstovali vše, co na zimu potřebují, mohou zasadit zelené hnojení – tedy mladé zelené rostlinky, které se zaorají do země. Jejich rozkladem se totiž zvyšuje obsah organické hmoty a živin a vzniká humus. Toto organické hnojení půdě velmi svědčí. Někdo na uvolněných záhonech nechá vyklíčit hořčici, jiný svazenku, hrách, pohanku, oves či třeba jetel.

Ředkvičky

V srpnu, či dokonce ještě v září můžete ještě vysadit rané ředkvičky, které mají krátkou vegetační dobu, která se pohybuje mezi 30 až 40 dny, proto je budete sklízet už koncem září. Z mnoha odrůd volte například Tercii, Kvartu, Kvintu, Faraon, Violu.

Řada zahrádkářů se domnívá, že sázet už se mají maximálně semínka, která ze země vyrazí příští rok Foto: Řada zahrádkářů se domnívá, že sázet už se mají maximálně semínka, která ze země vyrazí příští rokFoto: Thinkstockphotos

A nejsou to jen ředkvičky. Vysadit můžete i vodnici (Primeru) či bílou a černou ředkev, jejichž vegetační doba se pohybuje kolem 80 dnů. Potřebují dobře propracovanou půdu do hloubky kvůli délce kořene, existují však i odrůdy s kořenem kulatým.

Stále se vyplatí vysévat salát, především pak polníček, který dává sklizeň až do prvních mrazíků. Listové saláty jsou plné vitaminů, jsou velmi šťavnaté a chutné. Rostou velmi rychle a první sklizeň následuje již sedm týdnů po vysetí. Saláty nejsou příliš náročné na půdu, ale potřebují pravidelnou zálivku.

Kromě polníčku se pro pozdní výsadbu hodí i další odrůdy – rosela, crimson, merlot, rekord, exoticky znějící mizuna nebo mibuna.

Růžičková kapusta je výhodná zelenina. Její sazenice vysadíte na uprázdněný záhon po letní zelenině a ona se vám odvděčí tím, že ji budete moci sklízet dlouho do zimy.

Čerstvá mrkev i cibule potěší

Existují odrůdy mrkve, které mají poměrně krátkou vegetační dobu, takže pokud je zasadíte v srpnu, můžete ještě v říjnu sklízet vlastní zeleninu. S výběrem vhodné odrůdy vám jistě poradí v každém zahradnictví.

Kolem 20. srpna je poslední možnost, kdy můžete do země zasadit osivo cibule. Bude mít ještě dostatek času na vyklíčení a vy si tak pochutnáte na čerstvých cibulkách ještě letos.

Existují odrůdy mrkve, které mají poměrně krátkou vegetační dobu, takže pokud je zasadíte v srpnu, můžete ještě v říjnu sklízet vlastní zeleninu Foto: Existují odrůdy mrkve, které mají poměrně krátkou vegetační dobu, takže pokud je zasadíte v srpnu, můžete ještě v říjnu sklízet vlastní zeleninuFoto: Thinkstockphotos

Černý kořen

V srpnu je ideální doba zasadit zeleninu, jejíž jméno zní černý kořen. Sklidit ji budete moci až příští rok, ale právě včasná výsadba zaručí, že úroda bude bohatá. A opravdu to stojí za to, černý kořen chutná trošku jako chřest, ale jeho využití v kuchyni je daleko širší.

Sázet můžete i v září

I když teploty začnou klesat a příroda se pomalu bude chystat na zimní odpočinek, chytří zahrádkáři mohou využít posledních slunečních paprsků a vypěstovat si na zimu čerstvé vitaminy. V září můžete ještě vysadit například špenát. Zasejte ho do hloubky tří centimetrů, asi 15 až 20 centimetrů od sebe. První sklizeň můžete čekat již v říjnu.

I  když teploty začnou klesat a příroda se pomalu bude chystat na zimní odpočinek, chytří zahrádkáři mohou využít posledních slunečných paprsků a vypěstovat si na zimu čerstvé vitaminy Foto: I když teploty začnou klesat a příroda se pomalu bude chystat na zimní odpočinek, chytří zahrádkáři mohou využít posledních slunečných paprsků a vypěstovat si na zimu čerstvé vitaminyFoto: Thinkstockphotos

Špenát je nejzdravější v syrovém stavu, kdy je doslova nabitý vitaminy. Mladé lístky můžete přidat do domácích smoothie či do jakéhokoli salátu. A samozřejmě, špenát lze i vařit, zlehka podušený se podává jako příloha k masu, ale můžete ho zamíchat například do omelety či třeba do omáčky k těstovinám.

Od prosince do ledna pak sklidíte zimní salát. Čerstvé zelené lístky se budou hodit i časně z jara, z toho důvodu můžete na podzim vysít například listovou petržel a kerblík. Ideální je umístit semena do pařeniště nebo pod fóliovník. Mladým rostlinkám pomůže i netkaná bílá textilie, kterou se záhon překryje – ochrání je před mrazem.

Lucie Kořistová

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Salát sklízíme ráno, kdy je nejvíce čerstvý Foto:

Vyzkoušejte letos barevné odrůdy salátu s kadeřavými listy

Za normálního průběhu jara se právě teď můžete začít těšit z toho, jak to pěkně roste, na první plody své práce. A také budete kromě výsevů salátové zeleniny na venkovním...

Článek

V naší kuchyni není tato zelenina zcela doceněna. Přitom jde o zásobárnu důležitých vitaminů a minerálů. Foto:

Fazole jsou nedoceněná zelenina s vysokým obsahem vitaminů a minerálů

Jen málo druhů zeleniny přináší takový užitek jako fazole. I když máme třeba jen mini zahrádku, můžeme je na ní pěstovat v pyramidě po celý rok. Navíc můžeme zakrýt...

Článek

Řeřicha setá (Lepidium sativum) Foto:

Nejzdravější zelenina na světě? Vypěstujete si ji sami doma

Zapomeňte na jahody nebo na vitamíny nabušené citrusové plody. Nejvíc vitamínů a minerálních látek na světě má...


reklama