Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Pěstujte si bazalku doma i přes zimu. Poradíme, jak

Bazalka přináší chuť Středomoří. A čerstvou ji lze sklízet i v zimě. Musíte však vybrat vhodnou odrůdu.
Vydáno: 13.01.2017
Bazalka na okně

Pro zpestření salátů i další kuchyňské použití můžete už v lednu vysít i bazalku pro rychlení mladých listů. Bazalka obsahuje silici, která povzbuzuje činnost trávicích orgánů, zlepšuje chuť k jídlu, omezuje nadýmání a působí mírně dezinfekčně. Její hlavní místo je v kuchyni při přípravě salátů, omáček na těstoviny a polévek.

Do květináče s kvalitním substrátem o průměru 8 až 10 cm vysejte rovnoměrně okolo 10 semen do hloubky max. 0,5 cm. Pravidelně zalévejte a držte nejlépe při pokojové teplotě 20 až 23 °C na světle. Bazalka vyžaduje pro zdárný vývoj dostatek slunce. Při dosažení výšky 6 až 10 cm můžete postupně mladé listy sklízet. Velmi vhodná je především odrůda Mammolo genovese, která se vyznačuje tím, že je sice širokolistá, ale kompaktní, předurčená na rychlení do nádob.

Rádi pěstujete rostlinky? Další užitečné rady najdete v naší Encyklopedii.

(paw)

Mohlo by vás zajímat:

Čerstvý špenát z vlastní zahrádky si můžete dopřát klidně i v lednu

Lednová sklizeň špenátu? Špenát můžete pěstovat i pod sněhem!

Řeřicha setá (Lepidium sativum)

Nejzdravější zelenina na světě? Vypěstujete si ji sami doma

Vánoční hvězda

Co s vánoční hvězdou po Vánocích? Rozhodně ji nevyhazujte!

Reklama
Článek je zařazen v: pěstování, bylinky, parapet, Bazalka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama