Kuchyně

19. července 2016 06:00

Jana Brass

Každá třetí domácnost v Česku plánuje renovaci kuchyňské linky

V následujících dvou letech se dočká výměny nebo renovace třetina českých kuchyňských linek.

Není se ani čemu divit. Právě tolik jich je totiž starších než 10 let, navíc polovina z nás vaří minimálně jednou denně, takže vytíženost a opotřebovanost kuchyně je značná. Pokud nebude měněna celá kuchyňská linka, renovací projdou nejčastěji dvířka, spotřebiče a pracovní deska. U té je nejvíce preferované kamenné provedení. Údaje vyplývají z průzkumu, který si nechala zhotovit společnost Technistone.

„Cílem průzkumu bylo nejen odkrýt plány českých spotřebitelů na rekonstrukci kuchyní včetně rozsahu a finančních investic, ale také více poznat jejich chování při volbě kuchyňské desky. Ta představuje nedílnou součást kuchyně, dotváří její celkový vzhled a je její nejpoužívanější plochou,“ vysvětluje marketingová manažerka společnosti Technistone Dana Horáková.

Kámen vede

Výzkum ukázal, že pokud by nehrála roli cena, nejžádanějším povrchem by byl kámen a to v jeho různé podobě (přírodní, technický, umělý/akrylát). Stále oblíbenější materiál označilo 67,5 procent dotázaných. Rozdíl mezi přírodním, technickým (tvrzeným) a umělým kamenem tkví kromě procesu výroby a zpracování především v užitných vlastnostech. Při výběru kuchyňské desky klademe stále častěji důraz kromě vzhledu právě také na její užitné vlastnosti. Nejčastěji je vyžadována snadná údržba, tepelná odolnost nebo odolnost proti poškrábání a skvrnám.

Vybíráme linku – strop je 100 tisíc

Vůbec nejdůležitějším kritériem při výběru celé kuchyňské linky se stává její kvalita – průměrná známka 8 z 10. Hned za ní se umístily vzhled a cena. Výsledky tak ukazují, že Češi dávají přednost kvalitnímu zpracování a jsou schopni si za to připlatit. Očekávaná investice do renovace stávající či pořízení nové kuchyňské linky se pohybuje ve většině případů maximálně do 100 000 Kč, zhruba polovina dotázaných by ráda nepřekročila hranici 50 000 Kč. Najdou se ale i tací, jejichž finanční plán přesahuje 300 000 Kč.

„Svým klientům radím, aby v rozpočtu počítali vždy také s částkou za kvalitní kuchyňskou desku. Frekvence výměny kuchyní je zhruba jednou za 10 let, ale pracovní desku z pevného a odolného materiálu, jako je například tvrzený kámen, stačí koupit jednu za život. V neutrálním odstínu ji můžete využívat stále dokola, i když barvu skříněk a jejich styl změníte,“ uvádí architekt Jiří Bíza.

Průzkum „Česká kuchyň 2016“ byl realizován na přelomu měsíce března a dubna 2016 prostřednictvím společností IPSOS a STEM/MARK na reprezentativním vzorku 800 respondentů.

(red)

Mohlo by vás zajímat:


Přečtěte si také