Kuchyně

13. srpna 2020 14:00

Lenka Valjentová

Z broskví připravíte vynikající kompot, marmeládu i osvěžující drinky

Šťavnaté červenožluté broskve jsou chutné a zdravé letní ovoce, které je doslova nabité vitaminy, minerály a vlákninou. A jelikož na rozdíl od ostatních peckovin, jako jsou meruňky nebo švestky, obsahují broskve méně cukru a kalorií, můžete jich s klidným svědomím sníst tolik, co hrdlo ráčí. Nejlepší a nejzdravější jsou samozřejmě plody čerstvé, ovšem ani retro broskvový kompot a marmeláda nebo osvěžující domácí letní drinky nemají chybu.

Broskve obsahujíaž 88 % vody, bílkoviny, sacharidy a vlákninu, množství vitaminu A, C, E, K a vitaminy skupiny B, z minerálu zejména draslík, fosfor, železo a vápník. Zvláště bohaté jsou na hořčík a niacin (vitamin B3), dvě látky, které spolehlivě dokážou zlepšit náladu, pomohou při splínu a stresu. Broskve posilují imunitní systém, chrání před volnými radikály, podporují správné trávení, působí proti zácpě a urychlují metabolismus. Blahodárný je vliv broskví na srdce, cévy a krevní oběh. Dobře působí proti kašli a astmatu.

Ve srovnání s ostatními peckovinami (švestky, meruňky, třešně) mají mnohem méně sacharidů a tím i kalorií. Jsou proto ideálním ovocem při hubnutí. Energetická hodnota 100 g broskve je zhruba 200 kJ. Broskve mají také zkrášlující účinky, podporují zdravípokožky, vlasůa nehtů.Rozmačkané zralé plody nebo jen slupky se dají použít jako pleťová maska, která okamžitě pleť osvěží a rozzáří.

Šťavnaté broskve na talíři

Broskve je nejlepší jíst čerstvé a se slupkou, to jsou nejchutnější a taky nejzdravější. Připravují se z nich kompoty, džemy, šťávy, ale také různé moučníky a dezerty, nechybí v ovocných i zeleninových salátech, zmrzlinách a nápojích. Vynikající je kombinace chuti broskve, masa a sýra. Na tepelnou úpravu se broskve většinou používají oloupané – broskev krátce spaříme horkou vodou, slupku u stopky křížem nařízneme a směrem dolů opatrně nožem sloupneme.

Broskvový kompot

Ingredience

  • 2 kg zralých broskví
  • 800 g cukru krystal
  • 2 l vody
  • citronová šťáva

Postup

Zralé ale stále tvrdé a pevné plody omyjeme, očistíme a rozkrojíme na poloviny, pecky vyjmeme a několik si odložíme. Podle chuti necháme se slupkou nebo ji sloupneme. Na cukrový sirup přivedeme k varu vodu, vsypeme cukr a za stálého míchání při mírné teplotě povaříme, až se cukr úplně rozpustí. Sejmeme a necháme vychladnout. Půlkami broskví naplníme zavařovací sklenice řeznou stranou dolů, do každé sklenice přidáme 1–2 pecky a několik kapek čerstvě vymačkané citronové šťávy, zalijeme cukrovým sirupem a pevně uzavřeme víčkem. Sterilujeme v zavařovacím hrnci při teplotě 80°C 20 až 25 minut.

Broskvová marmeláda

Ingredience

Postup

Broskve nadrobno nakrájíme nebo nahrubo rozmixujeme. V míse smícháme s cukrem a citronovou šťávou a jednou z bylin. Necháme v chladu nejméně 6 hodin odstát, ideálně přes noc, dokud se cukr se úplně nerozpustí,bylinkyvyndáme. Za stálého míchání pomalu přivedeme směs k varu a vaříme 10–15 minut. Horkým džemem naplníme skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Osvěžující hrnkový drink

Ingredience

  • 1 hrnek cukru
  • 1/3 hrnku nasekaných lístků meduňky
  • 4 hrnky nakrájených broskví
  • 4 hrnky suchého bílého vína
  • meduňkaa ovoce na ozdobení

Postup

Meduňku rozmixujeme s cukrem. Kousky broskví dáme do vhodné skleněné nádoby, zasypeme meduňkovým cukrem, zalijeme vínem a zakryjeme. Vložíme do lednice a necháme nejméně týden rozležet. Před podáváním do zhruba jedné čtvrtiny sklenice dáme ovocný základ, přidáme několik kostek ledu a dolijeme podle chuti vodou, ozdobíme meduňkou či mátoua ovocem.

Domácí broskvová sangrie

Ingedience

  • 7 broskví
  • 3 meruňky
  • 1 pomeranč
  • 1 citron
  • kousek celé skořice
  • 1 l jemně perlivé vody (může být i scitronovou nebo pomerančovou příchutí)
  • láhev kvalitního suchého červeného vína
  • 250 až 300 ml pomerančové šťávy
  • máta na ozdobení

Postup

Ovoce omyjeme, je-li třeba, oloupeme a vypeckujeme, rozkrájíme na větší kousky a vložíme do skleněné nádoby. Přidáme skořici, přelijeme víno, minerálku a džus, nádobu zakryjeme a necháme minimálně tři dny vlednici. Podáváme s ledem a lístky máty.

Mohlo by vás ještě zajímat:


Přečtěte si také