reklama

Co nesmí chybět v české kuchyni? 7 věcí, které jinde nenajdete

redakce
14. října 2018
Naše kuchyně mají svá specifika, a to nejen díky receptům, které rádi připravujeme. Podívejte se, v čem se české kuchyně liší od ostatních a na co můžeme být hrdí.
reklama

Jídelní stůl

Zpravidla ho máme vkuchynihezky u zdroje jídla. Jinde to ale nebývá zvykem, třeba na jihu Evropy mají jídelní stoly vobývacích pokojích. Takové řešení se u nás objevuje, když vkuchyni není místo nebo pokud máme stoly dva. Znašeho českého pohledu se jí hlavně vkuchyni.

Hrubá mouka

Na dovolené si to neuvědomíme, ale sehnat hrubou mouku je ve většině zemí naprosto nemožné. Sněkterými recepty se tak můžeme rovnou rozloučit, nebo je musíme upravit tak, aby se daly připravit třeba zkrupice.

Lívanečník

Palačinky umí připravit celý svět, ale české lívance jsou o něčem jiném. Navíc takový lívanečník na čtyři lívance není vzahraničí standardem. Takže si ho včeských domácnostech važme.

Majoránka

Pořádný český guláš nebo skvělé bramboráky se bez majoránky připravit nedají. Pokud odcházíte do zahraničí na delší dobu, tak si majoránku budete muset přibalit. Vmnoha zemích ji neseženete a budete jen mlsně vzpomínat na její chuť. Nahrazování oreganem není nic moc.

Remoska

Český vynález, který proměnil přípravu jídla. Ať už ji máme na chalupě, nebo vbytě, určitě jsme se sremoskou setkali a můžeme být na její vlastnictví hrdí. Více se o její historii dozvíte ZDE.

Sušené houby

Chodit na houby je přímo národní hrdost. Vjiných zemích nás nechápou. Vždyť je tak složité rozpoznat jedovatou houbu od jedlé! Vzahraničí se houby vesměs kupují buď čerstvé, nebo zavařené. Jen někdo si vzahraničí troufne sbírat houby a pak si je nasušit. Zato my vezmeme na podzim lesy útokem a nasušíme si na rok dopředu. Kdo doma nemá zavařovačku se sušenými hříbky?

Trocha toho folklóru

„Všude dobře, doma nejlíp.“ Nesmrtelná věta, která se objevuje včeských chodbách a kuchyních. Většinou je vypálená do dřeva nebo malovaná na keramice. Jenže včeských kuchyních se najdou i jiné skvosty odkazující na náš venkov. Mohou to být všelijaké kořenky, utěrky, zdobené kuchyňské náčiní, které nikdy nepoužijeme a podobně.

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama