reklama

Z dýně upečete chleba a připravíte rychlé zelí. Namíchejte si i dýňové koření

Lenka Valjentová
30. září 2021
Na podzim se potkáváme s dýněmi doslova na každém kroku. Jsou zářivou ozdobou podzimní zahrady, skvělou dekorací nejen halloweenskou – a hlavně úžasnou surovinou na vaření a pečení. Dýňová polévka a dýňový koláč jsou patrně nejznámějšími podzimními pochoutkami, já ale nedám dopustit na domácí dýňový chleba a rychlé dýňové zelí, které se u nás dělávaly z obřích dýni spolu s „ananasovým“ kompotem. Nechcete taky ochutnat?
reklama

Vyjmenovat všechny podzimní dýňové speciality snad ani není možné. Někdo má rád sladké moučníky, kompoty a džemy, jiný dýně griluje, peče a zapéká, další miluje dýňové polévky, omáčky, pyré nebo rizoto, své příznivce má v poslední době dýňové latte...

Podzimní dýňový chleba

Podzimní dýňový chleba je vláčný, má pěkně žlutooranžovou barvu a příjemně nasládlou chuť. Můžeme ho upéct z jakékoli jedlé dýně, třeba ze zbylé dužiny po halloweenském vyřezávání strašidel. Nejlepší je čerstvě upečený, klidně si ho můžeme dát samotný nebo s máslem či pomazánkou.

Jakupéct domácí dýňový chléb

Ingredience

  • 600 g dýně
  • ½ lžičky dýňového koření nebo mletého zázvoru
  • hrst drcených dýňových semínek
  • 1 kg chlebové mouky
  • 42 g (1 kostka) droždí
  • špetka soli
  • 2 lžíce cukru
  • asi 80 ml vlažné vody
  • 2 vejce

Příprava

  1. Dýni oloupeme, vybereme semena, dužinu nakrájíme na kostky, dáme do hrnce, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Vodu scedíme a uvařenou dýni rozmixujeme tyčovým mixérem, vmícháme koření, semínka a necháme vychladnout.
  2. Droždí, cukr, asi 4 lžíce mouky a vlažnou vodu smícháme na kvásek. Zakryjeme a necháme na teplém místě, aby vykynul.
  3. Zbylou chlebovou mouku smícháme s dýňovým pyré, přidáme kvásek a špetku soli. Vypracujeme hladké těsto. Je-li příliš tuhé, můžeme přidat trochu vody. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou, dáme na teplé místo a necháme kynout asi 90 minut. Během kynutí promísíme.
  4. Z vykynutého těsta uděláme na pomoučeném vále dva bochníky nebo pecny chleba, položíme je na plech s pečicím papírem a necháme ještě zhruba 25 minut kynout. Pak chleby potřeme rozkvedlaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 50 minut.

Rychlé dýňové zelí

Ingredience

  • 400 g dýně
  • 1 střední cibule
  • 2 lžíce oleje
  • špetka cukru
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • špetka kmínu
  • ocet podle chuti
  • 1 lžíce hladké mouky

Postup

Cibuli nakrájíme nadrobno, dýni očistíme, jinou než hokaido oloupeme, vybereme semínka a nastrouháme nahrubo. Na rozehřátém oleji necháme zesklovatět cibuli. Zasypeme moukou a krátce za stálého míchání orestujeme. Přidáme nastrouhanou dýni, promícháme, podlijeme podle potřeby vodou a při mírné teplotě dusíme asi 10 minut doměkka. Alenesmí se úplně rozvařit na kaši! Ochutíme cukrem, kmínem, solí, pepřem a octem. Přikryjeme pokličkou, sejmeme a necháme ještě asi 2 minuty dojít. Podáváme jako přílohu k masu nebo k těstovinám.

Domácí dýňové koření

Směsexotických koření se hodí na ochucení dýně zejména při přípravě polévek, moučníků, sirupů, džemů či pyré. Dýňové koření(pumpkin spice)můžeme v sezoně koupit buď už namíchané, anebo si ho připravit doma. Základní dýňové koření obsahuje skořici, nové koření, hřebíček, zázvor a muškátový oříšek v různých poměrech podle chuťových preferencí, chce to vyzkoušet.

Recept na dýňové koření

Ingredience

Příprava

Všechny ingredience stačí smíchat, nasypat do skleničky, pevně uzavřít a skladovat v suchu a temnu.

Mohlo by vás ještězaujmout:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama