Kuchyně

28. září 2022 14:00

Lenka Valjentová

Nejen polévka... Z dýně hokaido uděláte i skvělý sirup, dýňové latté nebo kynutý koláč

Podzimní dýňová smršť je v plném proudu. Oblíbená je dýně hokaido, která výborně chutná a nedají na ni dopustit příznivci zdravé stravy. Úžasné jsou dýňové polévky, pyré a omáčky, ale zkuste si z dýně hokaido udělat taky kořeněný sirup, domácí dýňové latté nebo kynutý koláč.

Dýně hokaido, ve světě známá taky pod označením Uchiki Kuri, obsahuje spoustu vitaminů (B, C, E, K) a minerálů (železo, hořčík, sodík, zinek, draslík, sodík), ovšem nejvíce si ji ceníme pro vysoký obsah betakarotenu, který dává pevné, ale křehké nasládlé dužině tak trochu mrkvovou chuť i barvu, ale především je zdrojem její síly. Betakaroten se v těle přeměňuje na vitamin A, který zabraňuje poškozování buněk škodlivými volnými radikály. Když jíme dýně, přirozeně posilujeme svůj imunitní systém a chráníme se před viry a bakteriemi.

Jak dýni hokaido správně pěstovat, jaké odrůdy existují a jak ji zpracovat, najdete zde.

Domácí dýňový sirup

Ingredience

Postup

  1. Nejprve připravíme dýňové pyré: hokaido uvaříme v páře doměkka a rozmixujeme dohladka. Do hrnce nalijeme 150 ml vody, přidáme javorový sirup a asi 3 lžíce dýňového pyré (zbylé pyré použijeme třeba do polévky).
  2. Zázvor do směsi strouháme a přidáváme postupně podle chuti. Nakonec přidáme skořici, hřebíček, pepř a muškátový oříšek a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a 10 minut za občasného promíchání povaříme. Sejmeme, necháme vychladnout a přecedíme přes jemné sítko.
  3. Dýňový sirup uchováme v lednici. Sirup je výborný do kávy, kakaa i čaje nebo se dá použít jako základ originální domácí limonády, hodí se do dezertů či ovocných salátů.

Dýňové latté

Ingredience

  • 2 lžíce domácího dýňového sirupu
  • 1 šálek espresa
  • 100 ml teplého plnotučného mléka

Postup

Dýňový sirup nalijeme do vysoké sklenice, zalijeme horkou kávou a pomalu přilijeme napěněné teplé mléko, čím pomaleji, tím lépe.

Kynutý dýňový koláč

Ingredience

  • 100 ml mléka
  • 60 g změklého másla
  • 250 g hladké mouky
  • 1 balíček sušeného droždí
  • ½ lžičky soli
  • 2 bílky
  • 2 žloutky
  • 2 celá vejce
  • 700 g dýně hokaido
  • 500 ml 100% pomerančové šťávy
  • 250 g zakysané smetany
  • 75 g Gustinu bez lepku
  • 80 g cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého sušeného zázvoru
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • 30 g loupaných dýňových jader
  • domácí dýňový sirup

Postup

  1. Na těsto v kastrůlku zahřejeme mléko a necháme v něm rozpustit máslo. V míse smícháme mouku s droždím, solí a bílky. Přidáme mléko s máslem a ručně vypracujeme dohladka. Těsto v míse zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi 60 minut kynout.
  2. Na náplň dýni nakrájíme na plátky, odstraníme jádra, oloupeme a nakrájíme na kousky. Vložíme do hrnce, zalijeme pomerančovou šťávou a asi 15 minut povaříme. Rozmixujeme. V míse zamícháme zakysanou smetanu se škrobem, vejci, žloutky, cukrem, skořicí, zázvorem a muškátovým oříškem dohladka. Přidáme drcená dýňová jádra a rozmixovanou dýni a důkladně promícháme.
  3. Na pomoučené pracovní ploše z těsta vyválíme plát (Ø 34 cm). Naneseme na dno a okraj vymazané dortové formy (Ø 26 cm), přitlačíme a vytvoříme okraj vysoký 3 cm. Dno vidličkou na několika místech propícháme. Náplň nalijeme na těsto a koláč necháme ještě asi 15 minut kynout. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi 40 minut.
  4. Koláč podáváme vlažný. Před podáváním ho pokapeme domácím dýňovým sirupem. Koláč se dá zamrazit.

Zdroje: shape.com/healthy-eating/, benefits.pumpkinpatchesandmore.org, bhg.com

O dýních by vás mohlo ještě zajímat:


Přečtěte si také