návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Jablečný závin z jogurtového těsta: Lehčí varianta tradičního moučníku

Simona Sedláčková , Vydáno: 29.07.2021
Slovo „lehčí“ v titulku má hned dva významy. A oba jsou pravdivé. Závin z jogurtového těsta je mnohem lehčí z hlediska složitosti přípravy než klasický štrúdl a je také mnohem lehčí z hlediska množství obsažených kalorií. Tak si nechte chutnat!

reklama

Jablka z loňské úrody už jsou jen málokdy lákavá k okamžité konzumaci, ale můžete si z nich připravit báječný moučník, který bude obsahovat jen minimum cukru a hotový bude během chvilky. Největší práci vám dá loupání jablek, pak už to bude záležitost několika minut! A využít můžete i jablka spadaná! Štrúdl si však můžete připravit i z kupovaného listového těsta nebo z naprosto netradičního, ale nečekaně skvělého těsta pivního.

Jak chytře využít padaná jablka: Upečte obrácený koláč a žemlovku nebo vyrobte sirup s mátou a jablečný ocet

Co s padanými jablky? Upečte obrácený koláč či žemlovku a udělejte sirup nebo jablečný ocet

JABLKO: Jak boží ovoce pěstovat, kdy sklízet, kde skladovat a proč jíst

JABLKO: Jak tohle boží ovoce pěstovat, kdy sklízet, kde skladovat a proč jíst

Co budete potřebovat na jogurtový závin

  • ½ kg hladké mouky
  • 250 g hery nebo másla
  • 1 bílý jogurt (250 ml)
  • ½ sáčku prášku do pečiva

Do náplně budete potřebovat

  • 6 větších jablek
  • cukr podle chuti
  • strouhanou skořici
  • šťávu z půlky citronu
  • strouhanku
  • vlašské ořechy
VLAŠSKÉ OŘECHY: Jak pěstovat, sklízet i skladovat nejlepší potravu pro mozek

Vlašské ořechy jsou nejlepší potrava pro mozek. Jak je sklidit a uchovat na zimu

Skořice: 10 důvodů, proč tohle vánoční koření užívat i jako lék

Skořice: 13 dobrých důvodů, proč tohle koření užívat jako lék

  • 1 vejce na potření povrchu závinu
  • kousek másla na vymazání plechu

Jak budete postupovat při pečení jogurtového závinu

1. Hladkou mouku prosejte přes síto a zamíchejte do ní kypřicí prášek do pečiva. Přidejte rozpuštěný tuk a jogurt a vypracujte vláčné, nelepivé těsto.

2. Připravte si asi 6 velkých jablek, oloupejte je a zbavte jádřinců. Jablka nastrouhejte na hrubším struhadle a zakapejte šťávou z poloviny citronu.

Jablečný závin z jogurtového těsta
Autor: iStock Jablečný závin z jogurtového těsta

3.Těsto si rozdělte na 2–3 části a z každé vyválejte asi 2 mm silnou placku. Každou placku posypte trochou strouhanky, rovnoměrně rozložte nastrouhaná jablka, podle chuti pocukrujte a přidejte i podrcené ořechy a trochu skořice.

Jablečný závin z jogurtového těsta
Autor: iStock Jablečný závin z jogurtového těsta

4. Připravte si rozšlehané celé vejce na potření závinu.

Jablečný závin z jogurtového těsta
Autor: iStock Jablečný závin z jogurtového těsta

5. Těsto s náplní zarolujte do závinu a potřete rozšlehaným vajíčkem. Důkladně potřete hlavně místo spoje těsta a oba konce, ať vám při pečení nevyteče šťáva z jablek ven.

Jablečný závin z jogurtového těsta
Autor: iStock Jablečný závin z jogurtového těsta

6. Hotové záviny položte na plech, vymazaný kouskem másla nebo vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C. Když povrch závinu zezlátne, bude upečený.

Jablečný závin z jogurtového těsta
Autor: iStock Jablečný závin z jogurtového těsta

 

reklama

Článek je zařazen v: jablko , domácí štrúdl , štrúdl , jablečný , závin

reklama

Přečtěte si také