reklama

Co s padanými jablky? Upečte obrácený koláč či žemlovku a udělejte sirup nebo jablečný ocet

Lenka Valjentová
2. září 2020
Jablek je letos na zahradách většinou dost. Často ale padají ze stromu a povalují se v trávě, a tak je musíme průběžně sbírat. Plody, které jsou jen otlučené, ale jinak pěkné a nepoškozené nevyhazujme, můžeme je ještě dobře využít. Jablka jsou dobrá a taky zdravá, a tak by byla škoda, aby přišla nazmar. Existuje spousta receptů, kde je úplně jedno, jak jablka vypadala či jestli byla trhaná nebo padaná.
reklama

Jablka, tradiční podzimní ovoce, obsahuje až 85 % vody, ale hlavně hodně vlákniny, enzymů, minerálů a vitaminů. Pomáhají při podzimních splínech, poradí si s nespavostí i špatným trávením. Přestože jsou sladká, nemají vysoký obsah cukru. Především však výborně chutnají a díky množství odrůd i rozmanitě. Syrová se hodí do ovocných salátů, dezertů a nápojů. Připravuje se z nich spousta moučníků, dezertů, džemů, povidel, rosolů, kompotů, přesnídávek, jsou z nich skvělé mošty, sirupy, džusy i pálenky.

Jak a jaké odrůdy jabloní pěstovat na zahradě, jak jablka sklízet a skladovat aco s nimi v kuchyni se dozvíte zde.

Obrácený koláč z padaných jablek

Ingredience

  • asi 3 velká jablka
  • 140 g másla
  • 170 g cukru
  • 4 lžícepomerančové marmelády
  • čerstvě vymačkaná šťávu z1 citronu
  • ½ lžičky mletéskořice
  • 5 kapek rumové tresti
  • 50 g rozinek namočených přes noc vrumu
  • 3 bílky
  • 3 žloutky
  • 90 g polohrubé mouky

Postup

Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na silnější plátky. Vpánvi nebo jiné vhodné nádobě, kterou můžeme dát do trouby, rozpustíme 100 g másla, přidáme 80 g cukru a necháme ho zkaramelizovat. Do karamelu přimícháme pomerančovou marmeládu, rumovou tresť, citronovou šťávu askořici. Na karamel narovnáme plátky jablek a zasypeme 50 g rozinek naložených v rumu. Na těsto ušleháme zbílků a zbylého cukru tuhý sníh. Zlehka do něj vmícháme žloutky, mouku a zbytek rozpuštěného másla.Těsto nalijeme na jablka a dáme do trouby předehřáté na 180 °C, pečeme asi 20 minut. Po upečení necháme částečně zchladnout, ale ještě za tepla koláč vyklopíme na plochý talíř.

Domácí jablečný ocet

Ingredience

Postup

Jablka vykrájíme, omyjeme a nahrubo nastrouháme Napěchujeme je do sklenice a zalijeme studenou převařenou vodu tak, aby hladina vody sahala 4 až 5 cm nad jablka. Na hrdlo láhve připevníme gumičkou či provázkem papír nebo látku, aby dovnitř nic nespadlo, ale mohl tam vzduch. Sklenici dáme na teplé a světlé místo, ne na přímé slunce! Necháme týden odstát, dvakrát denně promícháme dřevěnou vařečkou a sklenici nezapomeneme opět zakrýt. Po týdnu scedíme přes sítko, tekutinu nalijeme do sklenice a zakryjeme. Dáme na tmavé a chladné místo a necháme ještě zhruba tři týdny – hotový jablečný ocet má žlutohnědou barvu. Scedíme přes husté pláténko nebo kávový filtr a rozlijeme do menších lahviček. Dobře uzavřeme. Jablečný ocetskladujeme vchladu.

Klasická česká žemlovka neboli zemlbába

Ingredience

  • 1 veka (žemle, rohlíky, vánočka)
  • 500 ml mléka
  • 2 vejce
  • asi 8 menších jablek
  • 2–3 lžíce cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 lžička mleté skořice
  • hrst rozinek
  • máslo do pekáče
  • 1 lžíce rozpuštěného másla + 1 lžička moučkového cukru na pokapání

Postup

Rozmícháme vejce s mlékem. Nakrájíme veku na plátky, jablka vykrájíme, odstraníme jádřince, nakrájíme na plátky nebo nahrubo nastrouháme. Vanilkový, skořicový a krupicový cukr smícháme. Pekáček nebo formu vymažeme máslem, dno pokryjeme zhruba třetinou veky, na ni rozprostřeme polovinu jablek, posypeme polovinou cukrů a rozinek. Polijeme polovinou směsi mléka a vajec. Na tuto vrstvu rozložíme zbylé plátky veky a před pečením je lehce poprášíme moučkovým cukrem a pokapeme rozpuštěným máslem Dáme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme 30–40 minut dozlatova.

Jablečný sirup smátouaskořicí

Ingredience

Postup

Jablka vykrájíme, omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kousky. Citron a limetku nakrájme na tenká kolečka. Dáme do hrnce, zalijeme 4 l vody, přidáme mátu a koření. Přivedeme pomalu kvaru a 12 minut povaříme. Necháme vychladnout. Propasírujeme přes pláténko nebo husté sítko, dobře vymačkáme. Do tekutiny vmícháme cukr a opět přivedeme kvaru. Když se cukr rozpustí, sejmeme, přidáme kyselinu citronovou a med podle chuti. Horký sirup nalijeme do nahřátých lahví a dobře uzavřeme. Po vychladnutí skladujeme v lednici.

Mohlo by vás taky zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama