reklama

Jak zamrazit houby, aby zůstaly zdravé a plné chuti?

Lenka Valjentová
6. října 2020
Houby pořád ještě rostou! Pokud nejsme zkušení houbaři, kteří najdou jedlé houby vždycky, třeba i o Vánocích, děláme si na zimu zásoby. Nejčastěji houby sušíme a zavařujeme, stále oblíbenější je uskladnění hub v mrazáku. Zmrazené houby mají nejblíže k houbám čerstvým, můžeme je dusit, smažit, hodí se do omáček, polévek i pod maso, stejně jako do nádivek nebo slaných koláčů. Domácí zmrazování hub ovšem má svá pravidla.
reklama

Každý houbař patrně dobře ví, že nabírané houby musí doma co nejrychleji zpracovat buď k okamžité konzumaci, nebo je vhodně uskladnit. Houby totiž rychle podléhají hnilobě a plesniví, obsahují látky které houbu rozkládají a během tohoto procesu se uvolňují houbové toxiny, škodliviny, které našemu organismu nijak neprospívají a mohou způsobit zdravotní potíže. Obecně platí, že v lese rostoucí houby bychom měli sníst nejpozději do dvou až tří dnů, pěstované do pěti dní po sběru.

Obecná pravidla bezpečného domácího mražení hub

  • Tento způsob konzervace hub svědčí především všem hřibovitým druhům hub, liškám, žampionům, holubinkám, hlívě ústřičné, mrazit můžeme iklouzky, které nejsou vhodné ksušení.
  • Doporučuje se mrazit houby, které prošly tepelnou úpravou, ale mohou se mrazit i syrové.
  • Vybíráme ty nejlepší, nejpevnější, nejzdravější a nejkvalitnější houby.
  • Na zmrazení používáme zhruba stejně velké kousky. Buď malé celé, nebo větší pokrájené plodnice.
  • Zmrazit do jedné porce můžeme jeden druh hub nebo směs, záleží jen na nás, co preferujeme.
  • Vybrané zdravé jedlé houbypečlivě očistíme a opláchneme.

5 kroků, jak zmrazit převařené houby

  1. Připravené houby asi 5 minut povaříme v mírně osolené vodě, prudce je zchladíme (nádobu vložíme do studené vody) a necháme důkladně okapat.
  2. Studené a okapané houby vložíme do plastových sáčků nebo misek či kelímků po jedné porci, pevně uzavřeme a dáme zmrazit.
  3. Po povaření a okapání můžeme také nechat jednotlivé houby na tácku nejdříve zmrazit a teprve pak je dát do vhodné nádobky či sáčku.
  4. Každý sáček nebo kelímek či misku viditelně označíme datem.
  5. Tepelně upravené zmrazené houby jsou v nejlepší kondici tři měsíce, spotřebovat bychom je měli do zhruba šesti až osmi měsíců, pak vymrzají a ztrácejí na chuť.

Prima tip: dušené houby

Připravené houby dusíme ve vlastní šťávě asi 5 minut, pak přidáme malé množství tuku (oleje, másla). Opatrně promícháme a ještě asi 2 minuty podusíme. Pak je prudce zchladíme. Podušené houby dáme do vhodných sáčků nebo nádob vdávkách pro jedno použití, důkladně uzavřeme a vložíme do mrazáku.

4 zásady mraženíhub za syrova

  1. Čerstvé, tedy syrové, tepelně neupravené houby se mohou zmrazovat, ale výsledky jsou poněkud horší ve vzhledu, chuti a vůni.
  2. Za syrova mrazíme jen houby opravdu kvalitní, zdravé, nesmí být ani sebeméně poškozené a nejlépe bezprostředně, jak je přineseme z lesa. Skvělé je, když máme mrazák s funkcí rychlého zmražení.
  3. Syrové houby musí být v dokonale utěsněném obalu, jinak houbové aroma ovlivní ostatní potraviny, které jsou v mrazáku.
  4. Houby za syrova zmrazené musíme zpracovat do dvou měsíců a vždy důkladně tepelně zpracovat, protože se může se stát, že mykotoxiny, které se v houbách rozkládají ještě několik hodin poté, co dáme houby do mrazáku, zkonzumujeme.

Jak s mraženými houbami pracovat

  • Před kuchyňskou úpravou zmražené houby nikdy nerozmrazujeme!Okamžitě je můžeme smažit, dusit nebo vařit. Rozmrazením ztrácejí svou strukturu a velkou část chuti.
  • Když houby jednou rozmrznou, nové zmrazení už není možné. Jinak bychom si mohli přivodit zdravotní potíže. Pozorní tak musíme být, pokud rozmrazujeme mrazák nebo při výpadcích proudu.

Když houby zmrznou v lese

V posledních letech objevily zprávy o jedovatosti hub přešlých mrazem, jak vlastně jdou dohromady houby a mráz? „Najdeme-li dospělouplodnici hřibu, která prošla procesem zmrznutí, existuje poměrně velké riziko, že už předtím byla napadena plísní vytvářející houbové toxiny. Taková houba již po rozmrznutí nevoní, spíše se dá říct, že nelibě páchne. Žádný houbař takovou houbu za zenitemprostě nesebere, stejně jako v plné houbařské sezoně mine plodnice červivé nebo rozpadající se, takže riziko je mizivé,“ vysvětluje zkušený mykolog Jaroslav Vanča a pokračuje:„Kdykoli se mně osobně poštěstí najít vlistopadu pěkného, mladého a zdravéhohřiba hnědého vyrůstajícího způdy pokryté sněhovým popraškem a doma po rozmrznutí pěkně houbově zavoní, sradostí jej pak (a zatím bez jakýchkoli následků!) sním."

Rád bych ještě připomněl, že existuje skupina hub, které kvývoji svých plodnic mráz přímo potřebují coby fyziologický impuls. Právě to je charakteristické pro výtečné zimní houby, které souhrnně nazývámepomrazky. Jedny znejlahodnějších jsou šťavnatka pomrazka (Hygrophorushypothejus), šťavnatka modřínová (Hygrophorus lucorum) a penízovka sametonohá (Flammulina velutipes), které se říkávánoční houba.“

Vše, co chcete věděto houbách je v našem speciálu

Mohlo by vás ještě zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama