reklama

Z přerostlých okurek udělejte rychlokvašky nebo je naložte po americku

Lenka Valjentová
7. srpna 2020
Nakládané okurky jsou velice oblíbenou pochoutkou a svou tradici mají nejen ve Znojmě. Snad každá česká, moravská a slezská rodina má svůj vlastní návod na ty nejlepší kyselé okurky, takže recept by asi byl nošením dříví do lesa. Ale pokud máte nakládaček hodně a některé už jsou jaksepatří přerostlé, vyrobte z nich naprosto úžasné rychlokvašky. A z okurek salátových i větších nakládaček jsou vynikající okurky po americku bez zavařování .
reklama

Americké okurky

Ingredience

Postup

Okurky a oloupané cibule nakrájíme na tenká kolečka nebo je na kolečka nastrouháme. Dáme je do mísy, posypeme solí a promícháme. Necháme 2–3 hodiny rozležet, aby okurky pustily vodu. Mezitím připravíme nálev. Svaříme ocet scukrem, kořením, semínky a koprem. Šťávu z okurek dobře vymačkáme a zeleninu napěchujeme do čistých zavařovacích sklenic. Zalijeme teplým nálevem a uzavřeme. Sterilujeme 20 minut při teplotě 80 až 85 °C.

Rychlokvašky

Ingredience

  • velké přerostlé nakládačky (asi 2 kg)
  • 4 vinné listy
  • 5 višňových listů
  • 15 kuliček pepře
  • 8 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 4 snítky kopru
  • 1 lžíce hořčičného semínka
  • 1 lžíce soli
  • 130 g cukru
  • 1 Deko
  • 1,75 l vody
  • 500 ml 8% octa
  • 500 mlkvasného (8%) octa

Postup

Do hrnce nalijeme vodu, přidáme ocet, cukr, koření, semínka a Deko. Promícháme a přivedeme kvaru. Nezakryté povaříme asi 5 minut. Očištěné, omyté a osušené okurky propícháme na několika místech proti sobě vidličkou. Naskládáme je natěsno do velké zavařovačky nebo kameninového hrnce, proložíme koprem, višňovými a vinnými listy a zalijeme horkým nálevem. Okurky utemujeme lékařskými špachtlemi (předem je dáme na půl hodiny do studené vody, aby se nelámaly) nebo špejlemi, aby byly stále v láku. Nádobu zakryjeme dvojitým celofánem nebo potravinovou fólií a gumičkami upevníme. Přeneseme na chladné tmavé místo a necháme zhruba 10 dní rozležet. Pokud se stane, že lák vokurkách získá mléčnou barvu, nic se neděje. Jde o průběh mléčného kvašení.

Nebojte se experimentovat

Měnit můžeme koření a zeleninu a byliny, které přidáváme mezi okurky i v láku. Než vyladíme tu správnou chuť, která nám dokonale sedí, je čas na experimenty s ingrediencemi, mezi které určitě patří česnek, feferonky, křen, cibule, mrkev, petržel, řapíkatý celer, listy černého i červeného rybízu, libeček,hřebíček či koriandr.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama