reklama

Jedlé květy ozdobí jídlo a dodají mu zajímavou chuť. Které květiny vybrat?

Matouš Hartman
14. července 2020
Dát macešku na salát, usmažit cuketové květy, nazdobit dort měsíčkem? Nejprve nás to může překvapit, ale časem jedlým květům na chuť přijdeme. Jídlo krásně ozdobí a mnohdy mají výraznou chuť, která zaujme stejně jako vzhled a barva.
reklama

Lichořeřišnice

Populární bylina knám dorazila zJižní Ameriky. Její jasně žluté a červené květy nám poslouží vkuchyni. Jsou sice křehké, ale hodí se jako ozdoba salátů. Lichořeřišnice se navíc snadno pěstuje, nepotřebuje mnoho péče, jen vydatnou zálivku.

Květy mají pikantní chuť a ozvláštní zeleninové saláty. Lze znich udělat i omáčku, kterou lehce připravíte vmixéru. Květy je nutné ihned spotřebovat, případně je krátce skladovat vteplotě lehce nad bodem mrazu.

Sedmikráska

Kráska našich luhů a hájů je bylinou, kterou měli voblibě už naši předci. Chudobky mají nahořklou oříškovou chuť, která se skvěle hodí nejen do salátů, ale také třeba na chleba smáslem. Květy sedmikrásek můžete zamrazit do kostek ledu, což vypadá obzvlášť efektně vkoktejlech. Sedmikrásky lze sbírat také pro jejich léčivé účinky.

Růže

Královna květin nejen krásně kvete, ale i voní. Vyrábí se zní esenciální olej nebo sirup. Zněj se pak připravují tolik populární růžové limonády. Okvětní plátky růží ale můžete i sníst. Připravují se kandované nebo naložené vmedu. Oblíbená je také růžová marmeláda, kterou vyrábějí třeba vBulharsku, zemi, která se pěstováním růží proslavila. Pokud chcete jíst květy růží, sbírejte je ideálně dopoledne a ihned po tom, co se rozvinou. Nikdy nejezte růže zobchodů, bývají ošetřené.

Měsíček

Oblíbená bylina našich babiček, které zní připravují hojivou mast, můžete využít i vkuchyni. Květy měsíčku mají pikantní chuť, která vynikne třeba vpečení, těsně před dopečením ozdobte koláče nebo dorty květy měsíčku. Květy tak neztratí barvu ani tvar, ale přitom se hezky spojí spolevou.

Měsíček lze také použít jako náhradu drahého šafránu. Jen musíte počítat stím, že měsíček například rýži jen obarví, neochutí.

Cuketové květy

Sklizeň cukety může přijít ještě před tím, než uzrají plody! Sbírejte samčí květy, které nebudou plodit (mají delší stopku). Zkvětů následně musíte odstranit zelený květní kalich, pestíky a tyčinky, protože mají hořkou chuť. Upravené květy pak můžete smažit vtěstíčku nebo třeba nadívat.

Macešky

Macešky by byla škoda tepelně upravovat, nejlépe vyniknou ve studené kuchyni jako ozdoba salátů nebo dortů. Mají krásné květy, tak toho využijte! Stačí utrhnout květy macešek, které pěstujete na zahradě nebo vnádobách, umyjte je, aby na nich nebyl prach a zdobte snimi. Vždy vybírejte jen nepoškozené květy.

Brutnák lékařský

Původně středozemská bylina kvete už i v naší přírodě. Brutnák pomáhá při chorobách srdce a pokud si z něj připravíte pleťovou vodu, můžete se těšit na vláčnější pokožku. Krásné modré květy brutnáku jsou navíc jedlé. Chutnají po ústřicích, což z nich dělá velice netradiční doplněk salátů. Mladé listy zase připomínají svou chutí okurky. Listy i květy nesbírejte, když je sucho, budou tvrdé. Z květů vždy odstraňte tuhou zelenou část.

Levandule

Voňavá bylinka je populární po celém světě a dávno neplatí, že bychom ji jen měli zašívat do pytlíčků a odhánět sní moly ze šatny. Zlevandulových květů lze připravit levandulový cukr a čerstvé nebo sušené květy můžete přidat do pečení. Krásně rozvoní sušenky!

Jíst se dá i nať některých bylin, jako je tomu u kokošky pastuší tobolky:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama