Kuchyně

22. září 2020 08:00

Matouš Hartman

Karobová mouka chutná po čokoládě a neobsahuje lepek. Upečte si dort!

Karob je u nás ještě stále novinkou. Ve zdravé výživě má ale svoje místo. Tradiční surovina ze Středomoří se dá koupit i u nás a nahrazuje kakao nejen svou barvou ale také chutí. Obsahuje vitamíny, vlákninu a není v ní žádný lepek, takže se hodí třeba pro přípravu bezlepkových receptů. Karob je známý také pod názvem svatojánský chleba.

Rohovník obecný (Ceratonia siliqua) se pěstuje všude kolem Středozemního moře a znali ho už staří Egypťané. Stálezelený strom může dorůst výšky až deset metrů a jeho plody se sbírají koncem léta. Je potřeba je srazit dlouhým bidlem a následně posbírat. Od větví se oddělují velice snadno, takže to není tak náročná práce.

Plody (struky) jsou tvrdé, lze je ukousnout zuby, ale dá to námahu. Úroda se většinou prodává zpracovatelům, kteří z plodů vyrábějí karobový prášek (mouku). Když je úroda veliká, karobem se krmí i prasata.

Rohovník byl během antiky tak rozšířený, že se stal i váhovou jednotkou. Zatímco plody mohou mít různou velikost, zrníčka, která jsou v nich schovaná, jsou si většinou velice podobná do velikosti i váhy. Z karobu se proto časem stal karát. Zrníčka se stala měřítkem ryzosti zlata. 24karátové zlato tak odkazuje na dobu, kdy jedna zlatá mince z ryzího zlata vážila tolik, co dvacet čtyři zrníček karobu.

Zdravotní výhody karobu

My ale karob na vážení zlata používat nebudeme, nám se hodí do kuchyně. Jeho výhody jsou nesporné. Vyhrává nad kakaem i moukou. Neobsahuje lepek, ale je plný vlákniny a vitamínů A, E, D, C, B2, B6 a B12. Obsahuje také minerály. Karob je přirozeně sladký, proto se může používat jako náhražka kakaa do nápojů.

Jak karob použít

V jižním Portugalsku, kde je karob hojnou rostlinou rostoucí i u cest, se připravují karobové dorty. Nelze si ale představit klasický šlehačkový zákusek, na které jsme zvyklí z Česka. Karobový dort spíše připomíná známé brownies chutí, barvou i velikostí.

Tradiční portugalský karobový dort

Je bez lepku, úžasně sladký, hodí se ke snídani i jako zákusek! Portugalci ho před podáváním pořádně vychladí, což je v horkém létě vynikající!

Ingredience

  • 150 g karobové mouky
  • 150 g třtinového cukru nebo medu
  • 3 vejce
  • kelímek jogurtu (nebo použijte domácí jogurt)
  • 2 čajové lžičky kypřicího prášku
  • čajová lžička skořice (může být i jiné exotické koření, třeba trocha zázvoru)
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje

Postup

Ve větší míse smíchejte cukr (med) s olivovým olejem a třemi vejci. Pořádně rozmíchejte, až vznikne jednotná vláčná směs. Přidejte karobovou mouku promíchanou s kypřicím práškem a skořicí. Vytvořte těsto a přidejte jogurt. Směs přeneste do vymazané a moukou vysypané formy (případně do formy s pečicím papírem). Pečte v troubě předehřáté na 180 ºC zhruba 35 až 40 minut.

Další zdravé recepty:


Přečtěte si také