reklama

Na podzim si dejte panelu. Slaďoučký nápoj pomáhá při nachlazení a obsahuje minerály

Matouš Hartman
6. října 2021
Nelekněte se toho, že je panela vlastně cukr, obsahuje mnoho prospěšných látek a není rafinovaná. Vyrábí se prakticky ve všech oblastech světa, kde se pěstuje cukrová třtina, a v Česku ji můžete sehnat ve specializovaných obchodech nebo na internetu. Bude se vám hodit hlavně na podzim.
reklama

Panela se vyrábí z třtinové šťávy podobně jako cukr, neprochází ale rafinací. Na první pohled to poznáte tak, že má tmavší barvu než třtinový cukr. To, co není vidět, je ale mnohem důležitější. Zatímco rafinovanému cukru bychom se měli vyhnout, jelikož jeho výživová hodnota je nízká a zdraví rozhodně neprospívá, z panely si můžeme připravovat úžasný nápoj plný minerálů i vitamínu C.

Kdy pít panelu

Obyvatelé Latinské Ameriky nápoj z panely pijí ve chvíli, kdy se necítí zrovna dobře. Panela totiž dokáže člověka povzbudit a pomoct organismu uzdravit se. Panelu tedy pijme jako Latinoameričné při těchto příležitostech:

  • nachlazení
  • kocovina
  • pro získání okamžité energie
  • jako náhražka cukru (např. při slazení nápojů)

Jak se panela připravuje

Návod na přípravu není nijak složitý. Stačí si pořídit panelu v obchodě. Najdete ji buď v prášku, nebo stlačenou do koulí či polokoulí o průměru několik centimetrů. Práškovou panelu dávkujte po polévkových lžících (zhruba jedna lžíce na jeden hrnek). Koule rozporcujte na osminy, dejte ale pozor, abyste se nepořezali, stlačená panela je poměrně tvrdá. Jedna osmina odpovídá zhruba jedné čajové konvici.

Panelu zalévejte horkou, ale ne vroucí vodou, abyste se nepřipravili o důležité živiny. Do nápoje můžeme přidat citron, ten srazí sladkou chuť a dodá dávku vitaminu C navíc.

Co panela obsahuje

Panela obsahuje podobně jako cukr sacharózu, ale kromě ní ještě mnoho dalších užitečných látek:

  • vitamíny A, B, C, D, E
  • železo
  • vápník
  • fosfor
  • zinek
  • hořčík
  • fruktóza

Panela má i několik nevýhod

Nesmíme zapomínat, že panela je vyrobená z cukrové třtiny. Obsahuje sice méně kalorií než klasický cukr, ale pořád je vydatným zdrojem energie, takže se může stát, že pití nápoje z panely ve velkém způsobí příbytek na váze. Panela také není vhodná pro diabetiky. Nápoj bychom si měli připravovat ve chvílích, kdy ho potřebujeme. Neměli bychom jím nahrazovat čaj nebo bylinkové nálevy. Zkrátka všeho moc škodí...

Další originální nápoje, které byste měli zkusit:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
Štítky: cukr
reklama