reklama

Narozeninový dort pro zahrádkáře i zahradníky: Ozdobte upečený korpus květinami z máslového krému

Simona Sedláčková
5. června 2021
Domácí dort chutná většinou každému mnohem víc než parádní šlehačková dobrota z cukrárny. Má to jen jeden malý háček. Málokdo umí domácí dort krásně nazdobit. Vytvořit jedinečné barevné květiny z máslového krému přitom není zase až tak složité. Chce to jen nápad a dobrou inspiraci. A tu pro vás máme!
reklama

Nejprve upečte obyčejný domácí korpus, nejlépe zpiškotového těsta. Pokud nemáte svůj oblíbený, využijte recept náš. Pak vás bude čekat ta nejdůležitější, ale také nejkrásnější práce. Dort musíte dokonale nazdobit!

Co budete potřebovat na těsto:

  • 8 vajec
  • 20 lžic vlažné vody
  • 28 lžic cukru
  • 24 lžic polohrubé mouky
  • 12 lžic hladké mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 4 lžíce oleje
  • kousek másla a hrubou mouku na vymazání formy

Vejce, vlažnou vodu a cukr šlehejte šlehačem asi 8 minut na vysoké otáčky. Pak šlehač zpomalte a po lžících přidávejte předem smíchané oba druhy mouky a kypřicího prášku. Nakonec, velmi pomalu, vmíchejte olej.

Dort pečte ve velké formě na pečení, vymazané máslem a vysypané moukou.

Máslový krém na dekorační květiny i promazání korpusu

  • 250 g změklého másla
  • 500 g moučkového cukru
  • potravinářská barviva, čokoláda, mleté oříšky…

Zmásla a cukru vymíchejte krém. Do poloviny můžete přidat oříšky nebo čokoládu. Druhou polovinu si po částech obarvěte potravinářským barvivem, podle toho, jaké květiny chcete vytvářet. Krém před vytváření květin dobře vychlaďte.

Upečený a vychladlý korpus 3x celý prořízněte na pláty. Jednotlivé pláty promažte 2x pikantnější zavařeninou (nejlépe rybízovou) a jednou krémem. Krémem natřete také celý povrch dortu.

Jak vytvořit květiny zmáslového krému

Připravte si sáček a sadu špiček na zdobení dortů. Šikovné jsou také nástavce na tvoření květů, ale nejsou úplně nutné. Vše nakoupíte na internetu nebo ve specializovaných prodejnách pro cukráře. Připravte si také pečicí papír, nastříhaný na čtverce, na odkládání jednotlivých květů.

Při vytváření květů postupujte od středu, vytvářejte speciálními nástavci jeden okvětní lístek za druhým. Hotovou květinu na pečicím papíře nechte chladit asi 1 hodinu vlednici. Teprve vychlazené květiny můžete umístit na dort, vše ještě dozdobte dalšími krémovými lístečky a celý dort nechte opět vychladit.

Možná přijdete květinovému zdobení natolik na chuť, že se příště pustíte i do květinových košíčků zvaných cupcakes.

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama