reklama

Nové koření patří do perníku i svíčkové. Léčí taky bolavé klouby nebo kašel

Lenka Valjentová
5. listopadu 2020
Aromatické nové koření, kterému se někdy také říká jamajský pepř, piment nebo anglické koření, má mírně palčivou, kořenitou, jemně nasládlou chuť. Používáme ho běžně do masových vývarů a omáček, při přípravě masa, zejména zvěřiny a ryb, při nakládání zeleniny a hub, přidává se do těst na perník a vánoční cukroví i do svařeného vína. Nové koření v sobě prý spojuje chuť pepře a vůni hřebíčku a skořice.
reklama

Nové koření jsou sušené plody pimentovníku pravého (Pimenta dioica). Tropický stálezelený strom vysoký až 15 metrů s oválnými, lesklými listy se pěstuje především v oblastech Střední Ameriky, zejména na Jamajce. Zelené plody zráním fialoví, ale sklízejí se ještě před dosažením plné zralosti (při dozrávání ztrácejí cenné vonné silice) a suší se na slunci.

Sušené bobule pimentovníku pravého jsou o něco větší než pepř, mají hnědou barvu, jemně vrásčitý povrch s malou kruhovitou prohloubeninou. Nové koření má příjemnou vůni připomínající směs hřebíčku, skořice a muškátového oříšku i květu a palčivou chuť, podobnou černému pepři.

Do střední Evropy se tohle aromatické koření dostalo relativně pozdě, až v 17. století. Oproti již dříve známým druhům exotických koření bylo tedy nové a přišlo z Nového světa, takže se mu u nás začalo říkat nové koření. Pro jeho velkou popularitu v Anglii se také někdy nazývá anglické koření nebo podle země původu jamajský pepř či piment podle stromu, na kterém roste.

Nové koření je skvělý přírodní lék

Nové koření obsahuje mj. vitaminy A, B (tiamin, niacin, riboflavin, kyselinu listovou) a C, minerály (železo, vápník, draslík, zinek, hořčík atd.), silice a třísloviny, zejména eugenol, quercetin a třísloviny.

Nové koření má výrazné antibakteriální, antivirové a antimykotické i mírné analgetické účinky. Nové koření posiluje přirozeně imunitu, osvědčilo se při léčení chorob z nachlazení, hlavně kašle a rýmy. Dále zvyšuje chuť k jídlu, podporuje trávení, zmírňuje nadýmání a plynatost. Nové koření má schopnost tišit bolesti hlavy a břicha i revmatické bolesti. Zlepšuje krevní oběh, podporuje tvorbu kostní tkáně, je dobrou prevencí vzniku osteoporózy. Uklidňuje nervy, pomáhá při stresu a nervozitě, zlepšuje náladu i kvalitní spánek. Odvar z nového koření se vně používá k oplachování špatně se hojících ran a při potížích s pokožkou (akné, plísně, vyrážky).

Čaj proti nachlazení, kašli a rýmě

Ingredience

Postup

Nové koření a hřebíček najemno nadrtíme nebo umeleme, přidáme skořici a zalijeme vroucí vodou. Zakryjeme a necháme 10minut vyluhovat. Scedíme.

Použití

Při nachlazení, především mokrém kašli a rýmě, popíjíme čaj po doušcích dvakrát denně, nejdéle jeden týden.

Čaj na podporu trávení a proti nadýmání

Ingredience

Postup

Nové koření, kmín a fenykl smícháme a najemno nadrtíme v hmoždíři nebo umeleme. Přelijeme je vroucí vodou a necháme 10 až 15minut vyluhovat. Pak scedíme.

Použití

Při potížích s trávením popíjíme vlažný čaj pomalu po doušcích.

Tinktura z nového koření na bolavé klouby

Ingredience

  • 1 vrchovatá lžíce drceného nového koření
  • 300 ml vysokoprocentního alkoholu

Postup

Kuličky zalijeme alkoholem, dobře uzavřeme a necháme dva až tři týdny na teplém místě. Každý den důkladně protřepeme. Přefiltrujeme přes papírový kávový filtr.

Použití

Tinkturou potíráme dvakrát denně bolavé klouby (revmatismus, dna) nebo namožené svaly.

Nové koření v kuchyni

Nové koření je v české kuchyni používané zcela běžně celé, drcené a mleté. Má palčivou, ale příjemně kořennou a mírně nasládlou chuť. Celé kuličky nového koření se nejčastěji přidávají do masových vývarů, omáček (svíčková a rajská) a polévek. Často se používá při nakládání zeleniny (kysané zelí, okurky, červená řepa) a hub, přidává se do jablkových a hruškových kompotů, někdy do svařeného vína, grogu a čajů. Nechybí při přípravě masa, zvěřiny, ryb, marinád a paštik. Lehce podrcené kuličky se přidávají do marinád na kuřecí a vepřové maso, nebo do guláše. Mleté nové koření se dává dokořeněných těst na perník nebo vánoční cukroví, bývá součástí perníkového koření. Používá se na ochucení závinů, koláčů, dezertů a tvarohových pomazánek.

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama