Kuchyně

9. srpna 2020 14:00

Matouš Hartman

Udělejte si lehký letní dort Pavlova se sezonním ovocem. Recept je jednoduchý

Dorty Pavlova vypadají kouzelně a ačkoli je v nich cukr, rozhodně nepatří k nejtučnějším dezertům. Vytvoříte je snadno, základem je mít ruční šlehač a trochu času. Pavlovu můžete ozdobit sezonním ovocem nebo rozvarem z malin či borůvek. Korpusy navíc vydrží v chladu a suchu několik dní a vždy je stačí jen naplnil šlehačkou.

Recept na Pavlovu vymysleli nejspíše na Novém Zélandu, ale může pocházet i z Austrálie. Proto se obě země o původ receptu přou. Je pojmenována na počest ruské baletky Anny Pavlovové, která koncem dvacátých let navštívila obě oceánské země.

Pavlova je lehký dort ideální pro horké letní dny. Navíc ho můžete ozdobit tím, co máte zrovna na zahrádce!

Skvělé je připravit menší dorty, budou se snáze přenášet a vyhnete se tomu, že se rozlomí.

Ingredience

Na korpus

  1. 3 bílky z vajec velikosti M
  2. 170 g cukru
  3. čajová lžička kukuřičného škrobu
  4. čajová lžička citronové šťávy

Náplň

  1. 400 ml smetany na šlehání
  2. 1 pytlík ztužovače šlehačky
  3. ovoce
  4. máta nebo bazalka na ozdobu

Postup

Bílky dáme do větší mísy a cukr si rozdělíme na pět částí. Začneme šlehat bílky nejprve na nízké obrátky, později intenzitu zvyšujeme. Postupně přisypáváme pět dávek cukru. Rozhodně nesmíme dát všechen cukr do bílků najednou. Když směs začne tuhnout, vyzkoušíme ručním šlehačem, zda bílky dělají špičky. Potom přidáme čajovou lžičku kukuřičného škrobu a čajovou lžičku citronové šťávy a vše pořádně ušleháme.

Směs přesuneme do zdobicího šátku, ale je možné pracovat i s obyčejnou lžící, a na plechu s pečicím papírem vytváříme malé mističky, budoucí korpusy.

Pavlovy dáme do předehřáté trouby a sušíme na teplotu 100 °C dvě hodiny. Když troubu vypneme, necháme dvířka zavřená. Pavlovy vyndáme z vychládající trouby a necháme je úplně vychladnout.

Ušleháme si šlehačku. Výrobci většinou doporučují jeden balíček ztužovače na 200 ml smetany, ale bohatě stačí jeden pytlík na dva kelímky smetany. Ušleháme šlehačku a nazdobíme s ní korpusy. Na šlehačku pak dáme sezonní ovoce a také lístečky máty nebo bazalky. Pokud na zdobení používáme rozvar, musíme ho nechat úplně vychladnout!

Další sezónní recepty:

Sdílejte článek

Přečtěte si také