reklama

Pepř černý, zelený, bílý a červený je univerzální koření i nevšední lék

Lenka Valjentová
30. října 2020
Pepř je nejznámější a nejrozšířenější koření, používal se už ve starověku a v Evropě byl tak vzácný, že se používal jako platidlo. V kuchyni má pepř celý nebo drcený či mletý univerzální použití, může se jím ochucovat maso, omáčky, polévky či zelenina, své místo má i při přípravě sladkostí, tak třeba nesmí chybět v perníku.
reklama

Pepř černý, zelený, bílý a červený jsou plody jedné rostliny, exotického pepřovníku černého (Piper nigrum). Každý druh jen sklizený v jiném stadiu zralosti a také jinak upravený. Zelený pepř se sbírá nejdříve, pak černý, červený a bílý.

Pepřovník černý roste jako křovitá liána, v tropech dorůstající až 12 m. výhony vytvářejí kořínky, kterými se přichytávají na okolní dřeviny podobně jako břečtan. Po dosažení 3–4 let vykvétají klásky krémových květů, ze kterých se později vytvářejí plody – bobule, které jsou nejprve zelené, později červené.

Černý pepř je nejvoňavější

Pepř černý se získává sklizní nedozrálých bobulí a prochází procesem fermentace a sušení, což způsobuje zčernání povrchu pepře. Doba sušení může být až 10 dní.

Černý pepř je o něco méně ostrý než bílý, ale mnohem aromatičtější. Zvlášť voňavý je čerstvě umletý. Na trhu se vyskytuje celý, drcený, mletý, často bývá v kořenicích směsích. Může se použít snad do všech pokrmů včetně sladkých perníků (je součástí perníkového koření). Na dochucení se používá čerstvě umletý pepř, protože tak vynikne jeho chuť i příjemné aroma.

Zelený pepř je nejlahodnější

Pepř zelený se sbírá nezralý (jako pepř černý), dříve než začnou bobule červenat. Plody se ihned a rychle suší teplým vzduchem nebo se nakládají do slaného či octového nálevu.

Zelený pepř je ze všech pepřů chuťově je nejlahodnější a nejjemnější. Používá se do vývarů, smetanových omáček, drcený na minutky, saláty, do luštěnin, k cuketám, lilkům, skvěle také doplňuje zvěřinu a paštiky.

Bílý pepř je nejostřejší

Pepř bílý se sklízí v momentě, když jsou bobule zcela zralé, kdy se vnější červená dužnatá slupka snadno odděluje od bílého středu. Zralé bobule se namočí, aby se slupka lépe odstranila, a následně se pomalu suší. Jeho konečná barva je bílo až žlutošedá.

Pepř bílý má ostrou a výraznou pepřovou chuť a jemnou vůni. Prodává se celý, mletý nebo drcený. Pro svou barvu i silnou chuť se užívá k drůbežímu masu a rybám, do salátů, omáček, majonéz či dipů. Bílý pepř drcený je výborný na přípravu steaků.

Červený pepř je nejvýraznější

Pepř červený je zralý plod pepřovníku, který se jen usuší. Slupka je červená, křehká, s náznakem sladkosti. Často se zaměňuje s pepřem růžovým (nebo taky brazilským či peruánským), který není pravým pepřem, ale jsou to zralé bobule jihoamerického stromu Schinus terebinthifolius. Vůní a velikostí se pepři podobá, chuť je nasládlá a aromaticky kořenitá.

Pepř červený je chuťově výrazný, mírně aromatický a ozvláštní každý pokrm. Výborně doplňuje chuť hovězího a vepřového masa, paštik, uzenin i darů moře. Používá se i do sladkých jídel.

6 tipů, jak zacházet s pepřem

  1. Na dochucení pokrmů používáme vždy čerstvě umletý pepř, neboť jen tak vynikne nejen typická pepřová chuť, ale také aroma.
  2. Téměř všestranný je jemný a křehký zelený pepř. Chuťovým zážitkem jsou jahody se zeleným pepřem a šlehačkou.
  3. Bílý pepř se hodí spíše na světlé pokrmy, oproti tomu černý na tmavé pokrmy.
  4. Celá pepřová zrna vaříme společně s pokrmem (vývary, omáčky). Mletým pepřem je vhodné dochutit až hotový pokrm před podáváním.
  5. Kupujeme celý pepř a meleme či drtíme ho až těsně před přidáváním do jídla anebo při ochucování již uvařeného pokrmu během stolování. Tak se totiž uchovají všechny účinné látky, především jedinečná vůně pepře.
  6. Pepř máme v dobře těsnících nádobkách na tmavém místě, aby si uchoval barvu a vůni. Při správném skladování si pepř uchová své aroma až tři roky.

Jak pepř pomáhá zdraví

Pepř obsahuje éterický olej, díky němuž má svou jedinečnou vůni, a alkaloid piperin, který je zodpovědný za typickou štiplavost pepře. Dále bílkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, zinek, měď, mangan, sodík a vitaminy A, B, C, E a K.

Pepř podporuje správné trávení, stimuluje spalování tuků a podporuje hubnutí. Urychluje proces látkové výměny a zlepšuje vstřebávání živin. Přirozeně posilujeimunitu, a protože podporuje činnost jater, pomáhá tělu s detoxikací. Má dezinfekční a antibakteriální účinky. Významně může pomoci při chorobách z nachlazení, především při kašli a rýmě. Pepř totiž prohřívá tělo a jak prokrvuje sliznice, snadněji se uvolňuje rýma a zlepšuje se odkašlávání. Mírně zvyšuje krevní tlak, podporuje prokrvení končetin a ulevuje od bolesti. Od nepaměti se pepř považuje zaúčinné přírodní afrodiziakum.

Pepřový čaj proti chřipce a nachlazení

Ingredience

  • 12–14 zrnek černého pepře
  • 500 ml vody
  • 1–2 lžičky medu

Postup

Pepř ve vodě vaříme 25–30 minut, sejmeme, necháme asi 10 minut stát, pak scedíme a přidáme med.

Použití

Čaj pijeme jednou denně při problémech s trávením nebo při prvních náznacích chřipky a nachlazení. Bez medu poslouží jako skvělý detox (týdenní očistná kúra) a pomáhá také při onemocnění zubů a dásní jako kloktadlo nebo obklad (několikrát denně podle potřeby).

Pepřový med na žaludeční problémy

Ingredience

Postup

Pepř pečlivě promícháme s medem.

Použití

Užívá se ráno asi půl hodiny před snídaní. Můžeme přidat do vody nebo vlažného čaje. Bolesti žaludku a další nepříjemnosti by měly rychle odeznít.

Pepř ve službách magie

Černý pepř patřil díky svým afrodiziakálním účinkům k základním surovinám nejrůznějších nápojů a škapulířů na přivolání lásky a sexuální touhy, ale taky sloužil k vytváření kouzel na ochranu domova. Tradovalo se, že když se pepř smíchaný se solí nasypal po obvodu domu či celého hospodářství, dokázal ochránit dům a jeho obyvatele před zlem, nemocemi, neštěstím a živelnými pohromami.

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama