reklama

Co nejspíš nevíte o pravé vanilce, drahém a voňavém vánočním koření

Lenka Valjentová
8. prosince 2020
Vanilku znali už staří Aztékové a my si bez ní nedovedeme představit naše české Vánoce. Sladká a voňavá vanilka, plod (tobolka) tropické popínavé orchideje, je po šafránu druhým nejdražším kořením na světě. Jejím domovem je Mexiko, pojmenování pochází ze španělského výrazu „vainilla“. Vanilka je jedinečným kořením nejen vánočním, ale i nedoceněným přírodním lékem proti únavě a stresu, působí také jako afrodiziakum a zvyšuje erotickou přitažlivost.
reklama

Pravá vanilka (vanilovník plocholistý Vanilla planifolia) je tropická popínavá orchidej původem z Mexika. Divoce rostoucí rostlina může dosáhnout výšky až 15 metrů, pěstovaná na plantážích se nechává růst do výšky asi dvou metrů. Je to jediná orchidej, ze které lze získat koření. V současné době jsou nejznámějšími místy pěstování vanilky ostrovy Madagaskar a Réunion, Mexiko a země jihovýchodní Asie.

Pravá vanilka má specifické intenzivní aroma, sladkou chuť a hnědočernou barvu. Pěstovala se a využívala již v době Aztéků, kteří ji přidávali do kakaa a čokoládových placek. Když ji v 16. století přivezli Španělé do Evropy, začala se přidávat do nejdražších cukrovinek a také se používala k léčení, nejčastěji na snižování horečky nebo jako afrodiziakum.

Pěstování vanilky

Vanilovník se dlouho pěstoval pouze v Mexiku, a to kvůli opylení včelami rodu Molipona aněkterými druhy kolibříků, kteří žijí pouze tam. Díky vynálezu umělého opylování, většinou pomocí tenké bambusové tyčky, se tato úžasná orchidej začala pěstovat i v jiných částech tropického světa. Vše od sázení přes opylování až po sklizeň provádí ručně.

Květy vanilovníku kvetou jen necelých 24 hodin a přesně v této lhůtě je potřeba provést umělé opylení. Jakékoliv zpoždění zničí úrodu. Z opylených květů vzniká masitá tobolka podobná lusku, proto se plody nesprávně označují jako vanilkový lusk. Po osmi až devíti měsících od opylení tobolky dozrávají. Sklízejí se, když začínají žloutnout, což je zhruba za půl roku. Zralý plod totiž vysychá a jeho žádaný aromatický obsah vytéká ven. Tobolky jsou okolo 25 cm dlouhé, dužnaté, naplněné šedavým míškem se spoustou drobných semen.

Zpracování vanilky

Vanilkové tobolky se dál zpracovávají dvěma způsoby typickými pro danou lokalitu apoté se distribuují v hermeticky uzavřených skleněných nebo kovových nádobách, aby neztrácely své aroma.

  1. Mokrý způsobse používá zejména na Madagaskaru a v Indonésii. Čerstvě sklizené tobolky se nechají půl minuty spařit ve vroucí vodě, rychle se osuší a rozloží na slunci. Během poledních veder jsou zakryty plachtou, kdy se opět zapaří, aby se v nich rozložil zbylý chlorofyl. Aromatické látky se musejí z tobolek uvolnit fermentací podobně jako u kávy, čaje nebo kakaových bobů. Tobolky se proto osm měsíců dosušují a dozrávají v dřevěných sudech. Neustále se musí kontrolovat, aby příliš nevyschly nebo nebyly napadeny plísněmi.
  2. Suchý způsobse používá hlavně v Mexiku. Sesbírané tobolky se nechají uvadnout v polostínu. Pak týden pendlují mezi sušením na slunci a pocením ve stínu. Pak se dosušují a zrají několik měsíců. I zde je nutný neustálý dohled.

Bourbonskávanilka a tahitská vanilka

Setkat se můžeme s různými názvy. Nejznámější je bourbonská vanilka, která pochází z klasického vanilovníku plocholistého, který se povedlo poprvé mimo Mexiko zkultivovat na ostrově Bourbon, dnes Réunion. Známá je také tahitská vanilka. Na Tahiti se vanilovník plocholistý náhodně zkřížil s divoce rostoucím vanilovníkem a vznikla tahitská vanilka, která se pěstuje také v Asii.

Vanilka jako lék

Dnes se blahodárný vliv vanilky na zdraví už příliš nevyužívá, i když některé účinky jsou zajímavé. Dokáže pomoci při psychických problémech, depresivních stavech či nespavosti, neboť zklidňuje psychiku. Povzbuzuje dobrou náladu a pomáhá při stresu. Působí proti únavě, dodává organismu energii a povzbuzuje mozkovou činnost. Působí také jako afrodiziakum a zvyšuje erotickou přitažlivost – její vůně úzce souvisí s lidskými feromony. Pomáhá léčit impotenci, ztrátu libida, frigiditu a erektilní disfunkci.

Vanilka v kuchyni

Zvanilky se nejčastěji používají semínka, což je vnitřní obsah tobolky. Ta se získávají tak, že se vanilka ostrým nožem rozřízne podél a pak se semínka vyškrábou a dají se tam, kam potřebujeme. Kromě celé tobolky si můžeme koupit vanilkový cukr, vanilkovou pastu, vanilkový extrakt, vanilkový cukr, mletou vanilku či vanilkovou sůl.

Vanilka není jen příjemně sladká a aromatická. Nahradíme-li část cukru v receptu vanilkou, ve výsledku budeme jíst lahůdku s pocitem větší sladkosti a přitom s menší dávkou cukru. S vanilkou se můžeme potkat ve zmrzlinách, čokoládě, moučnících, ovocných, čokoládových a kakaových dezertech, sušenkách, sladkých omáčkách, mléčných koktejlech, likérech i vínech, zimních horkých nápojích a samozřejmě nesmí chybět ve vánočním cukroví, zejména vanilkové rohlíčky se bez ní neobejdou. Moderní trendy kombinují vanilku se solí (vanilková sůl, slaný vanilkový karamel) nebo kávou. VMexiku se podává stmavými fazolemi, zvýrazňuje sladkou chuť kořenové zeleniny. Hodí se také krybám akmořským plodům.

Recyklace vanilky

Vanilka má obrovský potenciál chuti a vůně, vanilková tobolka je recyklovatelná. Připravujeme-li sladkou omáčku, podélně nařízneme tobolku a semínka z ní vyškrábeme do mléka nebo jiné tekutiny. Pak do mléka přidáme i celou tobolku. Tekutinu zahřejeme a tobolku v ní necháme až do vychladnutí. Když ji pak vyjmeme, osušíme ji a použijme znovu. Můžeme ji vložit na dno nádoby, zasypat cukrem a za týden máme cukr vonící vanilkou. A ani potom není třeba tobolku vyhazovat. Jedna stačí na provonění až 5 kg cukru! Již použitou tobolku můžeme vložit taky do rumu, vodky či medoviny a za několik dní si máme vlastní vanilkový drink vhodný do koktejlů i k přímému pití.

Domácí vanilková zmrzlina

Ingredience

  • 750ml smetany kešlehání
  • 250ml plnotučného mléka
  • 1 vanilkovýlusk(podélněrozpůlenýa vyškrábaná dřeň)
  • 10 žloutků
  • 200g cukru
  • špetka soli

Postup

Smícháme smetanu, mléko a vanilkovou dřeňi prázdnýlusk.Pomalu přivedeme těsněk bodu varua sejmeme.V míse třemežloutky, cukrašpetku soli, ažsměs zesvětlá. Za stáléhošlehání vlijeme postupně polovinu horké smetanové směsi. Vzniklou směs za stálého míchání vlijeme ke zbytku smetany. Za stálého míchání při mírné teplotě zahříváme (nevaříme!) do zhoustnutí asi 10 minut. Přes jemné síto scedíme do mixéru, mixujeme asi 30 vteřin do pěny. Dáme do mísy, zakryjte fóliía necháme v lednici 3 až 4 hodiny, klidně přes noc. Vychlazenýkrém dáme do zmrzlinovače a připravíme zmrzlinu. Dáme ji do vhodné nádoby a uložíme do mrazáku. Když nemáme zmrzlinovač, hotovu směs přelijeme do nádoby, ve které ji budeme mrazit. Dáme do mrazáku akaždou půlhodinku důkladně promícháme, aby byla jemná akrémová. Míchání opakujeme zhruba pětkrát apak necháme zmrazit úplně.

O vánočním kořenía bylinkách by vás mohloještě zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama