reklama

Jak udělat marmeládu z pomerančů? Vyzkoušejte recepty s rumem nebo zázvorem

Lenka Valjentová
17. prosince 2019
Myslíte si, že na zavařování nejsou Vánoce správný čas? Možná, ale co využít hlavní sezony citrusového ovoce v obchodech a udělat si několik skleniček domácí marmelády z pomerančů, kterých je teď ve vánočním čase všude plno. Výroba je docela jednoduchá a výsledek naprosto ohromující! Přesvědčte se sami a udělejte si domácí pomerančovou marmeládu třikrát jinak podle našich receptů: se skořicí, badyánem a vanilkou pro sváteční náladu, s rumem na zahřátí
reklama

Za vznikem proslulé pomerančové marmelády stojí podle legendy Skotové. Když v přístavu Dundee ztroskotala loď převážející pomeranče, místní jednorázové ohromné množství citrusů jednoduše zavařili. Výsledek byl překvapivě skvělý, takže na konci 18. století zde vznikla továrna vyrábějící marmeládu skousky pomerančové kůry. Název marmeláda ovšem pochází z Portugalska, kde se tradičně rozvářely kdoule dohusté, oranžové směsi, která ztuhla tak, že se dala krájet. Portugalsky se kdoule řekne marmelo apasta zkdoulí je marmelada. Na chuť jí přišli také na anglickém královském dvoře a postupně se její obliba rozšířila po celé zemi a zásadně se změnilo její složení - místo kdoulí se používaly pomeranče. Ale jméno zůstalo.

Marmeláda, džem, rosol

Jak se dnes vlastně liší marmeláda od džemu a rosolu? Dříve se rozlišovalo, buď zda jsou v zavařenině kousky ovoce (džem), nebo je konzistence jednolitá (marmeláda). Podle evropské legislativy se ale marmeládou může nazývat výhradně jen výrobek z citrusových plodů. Džemy jsou ovocné zavařeniny sminimálně 35 procenty ovoce. Rosol je vyrobený jen zovocné šťávy, tedy bez kousků ovoce.

Pomerančová marmeláda s vánočním kořením

Ingredience

  • 1 kg pomerančových filátek (= asi 18 velkých pomerančů)
  • celá skořice
  • badyán
  • 1 vanilkový lusk „Bourbon“
  • 1 balíček Gelfix Extra 2:1
  • 500 g cukru
  • šťáva zpoloviny limetky

Postup

Pomeranče oloupeme a vykrájíme filátka. Ovoce vložíme do velkého hrnce. Obsah balíčku Gelfix Extra smícháme se 2 lžicemi cukru a přidáme kovoci. Přidáme skořici, badyán a semínka vyškrábaná zevnitřvanilkového lusku i lusk. Za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povaříme. Přidáme zbytek cukru a přivedeme kvaru. Za stálého míchání důkladně povaříme minimálně 5 minut. Nakonec přidáme vymačkanou šťávu z limetky. Odebereme případnou pěnu a ihned plníme až po okraj do připravených sklenic. Uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a po dobu asi 5 minut necháme stát na víčku. Marmeláda přidáním koření vydrží přibližně 6 měsíců.

Pomerančová marmeláda srumem

Ingredience

  • 1 kg pomerančových filátek (= asi 18 velkých pomerančů)
  • 4 - 5 lžic rumu
  • 1 balení BIO třtinového želírovacího cukru 3:1
  • 1 - 2 lžičkyšťávy z BIO citronu

Postup

Pomeranče pečlivě oloupeme, rozdělíme na měsíčky a zbavíme blanek, které by způsobilyzhořknutí marmelády. Kousky pomeranče buď 5 minut povaříme, nebo rozmixujeme, přidáme rum, 1 balení želírovacího cukru a důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme zhruba 4 minuty. Dochutíme citronovou šťávou, která zároveň podpoří proces želírování – marmeláda tak bude tužší. Hotovou marmeládu plníme do čistých sklenic. Zavíčkované sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

Pomerančová marmeláda se zázvorem

Ingrediece

  • nakrájená kůra z 3 chemicky neošetřených pomerančů
  • 500 g pomerančových filátek (= asi 9 velkých pomerančů)
  • 500 ml vymačkané pomerančové šťávy
  • 1 balíček Gelfix Extra 2:1
  • 500 g cukru
  • kousek zázvoru najemno nastrouhaného

Postup

Pomeranče omyjeme teplou vodou a osušíme. Oloupeme velmi tenkou vrstvu kůry a nakrájíme na jemné proužky nebo můžeme použít škrabku na citrusy. Všechny pomeranče vyfiletujeme a 500 g rozmixujeme. Do hrnce vložíme rozmixované pomeranče, šťávu a kůru. Obsah balíčku Gelfix Extra smícháme s 2 lžicemi cukru a přidáme k ovoci. Za stálého míchání asi 1 minutupovaříme. Přidáme zbytek cukru, strouhaný zázvor a přivedeme k varu. Za stálého míchání důkladně povaříme minimálně 5 minut. Na talířek kápneme 1-2 lžičky marmelády. Pokud je po vychladnutí málo tuhá, vmícháme ještě 2lžičky kyseliny citronové. Případnou pěnu odebereme a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Uzavřeme víčky, sklenice obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.

3 kroky, jak udělat z pomeranče filátka

  1. Ostrým nožem odkrojíme vršek a spodek pomeranče tak, abychom zasáhli až k začátku dužiny.
  2. Pomeranč položíme na prkénko a ostrým nožem okrájíme kůru směrem ze shora dolů po celém obvodu tak, abychom odstranili i bílou slupku.
  3. Ostrým nožem podél slupky opatrně vykrájíme filátka.

Mohlo by vás taky zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama