Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Sezona ořechů je tu. Tipy na originální louskáčky

Louskáčky pro každého.
Vydáno: 19.11.2014
Nejste-li borec v drcení kamenů pouze silou stisku, zkuste tento stylový louskáček. Stačí jen horní částí kroutit a ořech rozlousknete
Nejste-li borec v drcení kamenů pouze silou stisku, zkuste tento stylový louskáček. Stačí jen horní částí kroutit a ořech rozlousknete Autor: Proidee.at
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Dnes už nikdo nepochybuje, že ořechy jsou zdraví prospěšné. Abychom se ale dostaly k těm křupavým a chutným jadérkům, musíme je rozlousknout, a k tomu se nejlépe hodí louskáček. Nejen praktické, ale mnohdy i pohledné kuchyňské náčiní.

Ostatní skořápkové dobroty už potřebují sílu a sofistikovanou dovednost, jak se k dobroučkému jádru dostat. Že se příliš od primátů nelišíme, dokazuje i fakt, že naši opičí kamarádi rozbíjejí ořechy stejným způsobem, jako jsme to dříve dělávali i my lidé, tj. kamenem o kámen.

A jsme u pra-způsobu rozbíjení ořechů nárazem. Zde však už v uhlazenější verzi Foto:

Pak ale nějaká chytrá hlava přišla na to, že se ke křupavé dobrotě můžeme dostat nejen úderem, ale také tlakem sevření mezi dvě plochy. Ve středověku tak dovední řezbáři vymysleli louskáčky, které získaly podobu vážených a silných mužů, třeba vojáků a králů. Měli i symbolickou úlohu – ochraňovat domácnost.

Skořápku tito pánové rozbili jednoduchým způsobem. Vzadu na figurce byla umístěna páčka, kterou člověk otevřel dřevěným panákům ústa. Do hladové pusy vložili ořech a pak zatlačili svrchu na hlavu.

Tito dřevění ústodrtiči většinou stáli vprostřed stolu a společnost si louskáním ořechů krátila dlouhou chvíli během čekání na podávaný pokrm. Dnes jsou louskací panáci spíše ozdobou a krabici s vánoční výzdobou opouštějí až o adventu.

Jiný, modernější způsob dobývání jádra (ořechu) přišel až s nápadem využít tlak sevření ruky, podobně, jako se tomu děje u kleští. I když ani v tomto případě nešlo o něco, na co by přišli pouze lidé. Papoušci i jiní ptáci používají právě takovým způsobem svůj zobák. Vtipně jej využívají jako přirozený louskáček, který jim pomáhá dostat se k tomu, co je na semínkách v tvrdých obalech láká nejvíc.

Ořechů je spousta druhů a dokonce mezi ně lidé zařazují i burské oříšky. Ty ale patří mezi luštěniny.

V lidském světě se louskáček na ořechy, který se svým vzhledem blíží kleštím a u nás je asi rozšířenější, objevil později než onen panákový. Vynalezl jej Henry Quackenbush a patentovat jej dal v roce 1913. My ve středu Evropy bez moře si s ním ulehčujeme otevírání skořápek plodů stromů a keřů, ale tam, kde je vzduch prosycený slanou mořskou vodou pomáhá lidem dobývat chutné maso krabů a humrů.

Kovový žralok nebo krokodýl si s ořechy poradí po svém
Kovový žralok nebo krokodýl si s ořechy poradí po svém
Torquato.de

S přibývajícími zprávami o prospěšnosti syrových ořechů na lidské zdraví se i v moderních domácnostech objevuje louskáček na ořechy nejen o vánocích. A protože se lidé rádi obklopují pěknými věcmi, objevují se v nabídce obchodů opravdu rozmanité louskací kousky. Využívají tradiční i nové postupy k drcení skořápek, ale jak uvidíte v naší galerii, vždy dbají na to, aby svým tvarem a barevností vkusně doplnily nejrozmanitější interiéry a vybavení domácností.

(fis)

Mohlo by vás zajímat:

Ořešák královský/Juglans regia

Víte, proč se vlašský ořech jmenuje vlašský?

Kam s ním? Pod dveře

Parchanti! Vrazili Kennyho pod dveře

Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek

Nejen vánoční dekorace lze vyrábět ze šišek

Článek je zařazen v:
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama