reklama

Špatně umístěný pozemek? Brazilci to vyřešili napáditě

klára beščecová
20. března 2015
Originalitě se meze nekladou. A tato brazilská rezidence je jedinečná hned v několika ohledech.
reklama

Třeba díky tomu, že se může pyšnit hned pěti terasami. Nebo kvůli tomu, že v něm téměř nepoznáte, zda jste ještě v interiéru či už v exteriéru. Jednotlivé zóny domu se citlivě prolínají se zahradou, a je tak opravdu těžké určit, kde jsou hranice venkovních a vnitřních prostor.

V roce 2012 se manželský pár, žijící v brazilském městě Bauru, v nejlidnatějším státě Jižní Ameriky, rozhodl, že si postaví nový dům. Manželé měli k dispozici 500 m² velký pozemek trojúhelníkovitého půdorysu, který není zasazen do úplně ideální okolí.

Oba dva měli hned zpočátku v základních obrysech docela jasnou představu o svém novém bydlení. Muž snil o domě, jenž bude inovativní, jeho žena si naopak přála spíše tradičnější stavbu, které by se podařilo vytěžit maximum i z nepříliš vhodného umístění pozemku.

Architekti ze studia FGMF Arquitetos měli na paměti přání obou klientů a ve svém návrhu se pokusili vyhovět oběma požadavkům. Díky tomu vznikl Sliding Pergola House, jednopodlažní rodinná rezidence, která na první pohled nepřipomíná klasický dům.

Inovativnost spočívá v tom, že jednotlivé obytné zóny jsou rozprostřeny po celém pozemku tak, aby ho v podstatě celý vyplňovaly. Vzhledem k nepříznivému okolnímu prostředí se tak dům spíše uzavírá do sebe a vytváří si vlastní oázu klidu. Tím se naplňuje i požadavek paní domu.

Hranici pozemku vytyčuje betonová zeď. Čím víc se dům izoluje od okolí, tím intenzivněji se propojuje se samotným pozemkem. Téměř z každého pokoje je například možné vyjít na některou z pěti teras, které dům obklopují ze všech světových stran. Ve středu pozemku, respektive ve středu domu, kam žádné zvědavé oko kolemjdoucích nedohlédne, se navíc nacházejí dva bazénky. Vysoký stupeň propojení interiéru a exteriéru dostává v tomto domě zcela nový rozměr.

Originálně řešená dispozice domu ale není tím jediným zajímavým momentem. V centrální části domu můžeme vidět řadu ocelových nosníků, které plní jednak svou konstrukční funkci a zároveň fungují také jako kolejnice pro posuvný systém několika stropních zástěn. Díky těmto flexibilně nastavitelným stříškám je možné za deště nebo intenzivního slunečního svitu zastínit i jinak otevřená prostranství uvnitř stavby.

Klára Beščecová

Foto: Rafaela Netto

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama