Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Bydlení

Stodola po rekonstrukci nabízí velkorysé bydlení i pódium na cvičení jógy či koncerty

Stodola je místem setkávání.
Vydáno: 27.08.2016
hlavní obytný prostor - výhled na hřebeny hor

Nádherné výhledy nad dramatickým údolím řeky Jizery v obci Benešov u Semil. Svažitý pozemek situovaný na jih se zahradou se vzrostlými stromy, kterou nemá jen tak někdo. Nehnutá stodola z roku 1947 na hlubokém kamenném věnci dochovaná v dobré kondici. Je jasné, že to je potenciál, který je třeba využít – rekonstrukce, které se ujalo studio Raketoplan, zachovala v nejvyšší možné míře původní prvky, jako je nádherný mansardový krov s ležatou stolicí, kdy hřeben ležel je výšce deseti metrů! Ze stodoly vznikl dům, který má na jihu vlastně čtyři patra a je velmi otevřený. Dole garáž a letní kuchyň, o patro výš tělocvična pro jogíny nebo snad koncertní pódium a hlavně jakýsi zastřešený dvůr, k němu dílna tak akorát a prádelna.

Tělocvična - jižní část budovy je otevřená
Tělocvična - jižní část budovy je otevřená
Lukáš Pelech

Ze dvora vedou schody nahoru a tam to je! Zvýšené zápraží na dřevěném roštu, na nějž od západu proudí sluneční svit velkým otvorem ve střeše. Nádherné večery, třeba tady. Nebo venku na terase u kamínek letní kuchyně. Nebo na oplocené zahrádce s ovocnými stromy, dalo by se sedět a pozorovat hladinu rybníčku.

Část jižní fasády - vstup do letní kuchyně
Část jižní fasády - vstup do letní kuchyně
Lukáš Pelech

Zpátky na zápraží, můžeme vstoupit do podélné chodby s odkládací skříní a lavicí, spižírnou a toaletou a pokračovat dál jižním směrem do obytné haly. Plápolá tu oheň rodinného krbu a zahřívá rozlehlou místnost s výhledem na nedaleký Skuhrov, Vrchy, Stránsko a Kamenec. Velkorysá kuchyň se starožitnou jídelnou jsou připraveny posloužit i těm nejnáročnějším hostům a volné lůžko by se zde zajisté také našlo. Ale to až o patro výš nad pokojem pána a paní domu, kde nachází své milované útočiště s veškerým příslušenstvím.

Základní údaje o stavbě
Autoři: studio RAKETOPLÁN - Ing. arch. Pavel Nalezený, Ing. arch. Jakub Adamec
Dodavatel: Stavko s.r.o., Košťálov Tesařské práce: Test s.r.o., Stružinec
Užitná plocha: 201,4 m2
Zastavěná plocha: 209,5 m2

Projekt je v užším výběru soutěže Česká cena za architekturu.

(web)

Mohlo by vás zajímat:


Reklama
Článek je zařazen v: bydlení, stodola
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama