reklama

Domácí jitrocelový sirup bojuje s nemocemi. Děti ho budou milovat

redakce
16. ledna 2020
Jitrocelový sirup je skvělý pomocník, kterého oceníte během celého roku. Natrhejte si jitrocelové listy a s pomocí cukru si vyrobte účinný bylinný sirup, který bude dětem chutnat, protože je hezky sladký!
reklama

Zejména maminky dětí chodících do školky dobře vědí, co je to nachlazení. Vždyť děti předškolního věku mají v podstatě neustále nudli u nosu, kterou často doprovázíkašel. Jenomže jak to léčit? Vždyť děti přece nemohou neustále dostávatléky, které mohou mít na jejich mladý organismusspoustu vedlejších účinků.

Skvělým řešením pro tyto případy je jitrocelový sirup. Účinky této bylinky znají lidé už tisíce let a není důvod, aby se jich vzdával moderní člověk.

Jitrocel jako léčivý zázrak

Tato rostlina je vhodná na léčbuodřenin a ran.Hojí vnitřní poškození organismu, pomáhá tlumit zimnice a kašel. Usnadňuje vykašlávání a vylučování hlenu. Je proto vhodný na nemoci dýchacích cest, kdy zahlenění nemocným hodně komplikuje život. Jitrocel naše těla většinou dobře snášía nejsou popsány žádné nežádoucí účinky, navíc se jistrocel snese s jinými léky. Je tedy možné užívat ho dlouhodobě a pravidelně.

Sladký sirup chutná dětem

Ovšem jitrocelový sirup není vhodný jen pro naše ratolesti, i když těm právě kvůli své sladkosti chutná, jeho skvělých účinků užívejte i vy. Všechny bylinkové sirupy, tedy i ten jitrocelový, je možné užívat nejen v době nemoci, ale i preventivně, protože posilují naši imunitu. Můžete je použít samotné, k oslazení čajů, či přidávat do vody.

Kdy sbírat jitrocel

Jitrocelové listy je nejlepší sbírat od května do srpna, nejlépe v době, kdy rostlina kvete. Sbíráme je za suchého počasí, v době, kdy už na listech není rosa.Na výrobu sirupu se hodí jitrocel kopinatý, tedy ten s dlouhými špičatými listy.

Jak skladovat jitrocel

Jitrocel je velmi citlivý na zapaření, takže čerstvé listy buď ukládejte do plátěného pytlíku nebo do košíku. Nikdy je neskladujte v igelitovém sáčku. Jakmile ztratí barvu a zhnědnou, stanou se nepoužitelnými, takové listy vyhoďte. Listy zpracujte nejlépe okamžitě.

Sirup lisovaný za studena

Jitrocelový sirup je možné připravit několika způsoby. Nám se nejvíc líbila nevařená varianta, protože zahřívání na 100 °C musí zákonitě zničit část vitaminů a minerálů, a tak snižuje účinnost bylinek. Na sirup je také potřeba nějaké sladidlo. Použijte med nebo třtinový cukr. Dále budete potřebovat zavařovací sklenice (nebo jednu velkou) a něco, čím listy upěchujete.

Potřebujeme

  1. listy jitrocele
  2. cukr
  3. zavařovačka

Postup

Natrhejte čerstvé mladé listy, budete jich potřebovat hodně. Omyjte je, osušte, pak je pěchujte do sklenice. Na jitrocel nasypejte cukr. Střídejte jednotlivé vrstvy, dokud sklenice nebude plná. Vrstvy by měly být asi 1 cm vysoké, poslední musí být cukr. Tekutinu uvolněnou z listů a cukru vlijte do uzavíratelné lahve a skladujte v lednici, kde vydrží několik měsíců. Někdo sirup také sterilizuje, aby se prodloužila doba jeho trvanlivosti.

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama