Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Víte, že existuje oranžové víno?

Víte, jak chutná oranžové víno? Červené, růžové a bílé víno zná dnes každý. Ač oranžové není žádnou novinkou, ví o něm hlavně znalci.
Vydáno: 27.06.2015
Oranžové víno má specifickou chuť
Oranžové víno má specifickou chuť Autor: tastingrome.blogspot.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Moderní vinařství striktně rozděluje vinné hrozny podle barev, což kromě vzhledu a jasných odstínů nemá naprosto žádné opodstatnění. Barevné dělení navíc trošku selhává, vždyť bílé není bílé, ale někdy světle žluté, jindy zase do zelena. A červené není vždy červené, někdy je nachové, purpurové, fialové... Víno totiž získává svou barvu vyluhováním barviv, která jsou ve slupce hroznů, někdy dokonce v samotné dužině. Výsledný barevný odstín tak určuje délka macerace, ale i barevný potenciál samotné odrůdy, tedy množství barviv, které konkrétní odrůda obsahuje. Ty důležité rozdíly však nejsou v barvě, ale v technologii zpracování a hlavně v chuti.

Pokud se změní technologie výroby, může mít víno i barvy, o kterých se běžně neví. Naoranžovělou, temně žlutou, ryšavou, zlatou, měděnou – to jsou odstíny, které může mít takzvané oranžové víno. Je vyráběno z bílých hroznů, které se obsahem tříslovin od „klasických“ bílých vín značně odlišují, mají proto nezvyklou chuť.

Oranžové víno může vzniknout i z červených hroznů
Oranžové víno může vzniknout i z červených hroznů
Thinkstock

Oranžová vína se nelisují (téměř) okamžitě po sklizni, jak je zvykem u bílých vín. Svou barvu i typickou chuť získávají ležením na slupkách. A macerovat se nemusí jen bílé hrozny, k výrobě oranžového vína poslouží i červené či šedé. Slupky – to je to, oč tu běží. Díky maceraci se do vína vyluhují barviva a třísloviny, jakož i další chuťové a vonné látky. Pro oranžová vína je typická spíše chuť bylin a koření, různého sušeného ovoce, oříšků a pomerančů. Chuť může být ze začátku nezvyklá, odborníci ale radí nechat víno pořádně vydýchat a dát mu šanci. Nebudete zklamáni.

Oranžové víno je staré tisíce let

 

Víno se zakope pod zem v hliněných nádobách
Víno se zakope pod zem v hliněných nádobách
geagea/Wikimedia Commons; CC BY-SA 2.0

Kolébkou světového vinařství není Francie, ani Itálie, jak by se mohl mnohý domnívat, ale Gruzie, což potvrzují i četné archeologické nálezy – zkamenělé listy révy a také nálezy v hrobech z doby bronzové. Zde byly nalezeny džbány se zbytky jadérek vinné révy. Časté jsou nálezy rytin vinných listů na balvanech nebo střepy hliněných či kovových nádob na víno, které pocházejí až z třetího tisíciletí před naším letopočtem. Zdejší vinaři vyvinuli metodu, která se používá již tisíce let. Celé hrozny se napěchují do kamenných nádob a zakopou se do země. Z modrých hroznů vzniknou vína červená, z bílých pak oranžová. Oblast ležící v nejvýchodnějším podhůří Kavkazu, kde se takto vína vyráběla, se jmenuje Kacheti a nacházejí se zde 2/3 gruzínských vinohradů. Technologii se tedy říká kachetinská.

Vinohrady v Kacheti
Vinohrady v Kacheti
Giorgi Balakhadze-CC BY-SA 2.0

Vybrané bobule nebo odstopkované výlisky se nechají v mladém víně několik měsíců, musí však být ponořené, aby nedošlo k jejich oxidaci a jiným nežádoucím procesům, jako je plesnivění. Procesu svědčí stabilní teplota, proto se používaly hliněné nádoby, které se zakopávaly do země. Dlouhým luhováním pak víno získá speciálních chuť, o níž jsme psali výše. Vína vyrobená kachetinskou technologií se samozřejmě před lahvováním nefiltrují, nemusí se čiřit a jsou relativně stabilní.

Kachetinská metoda výroby vína je národní ekonomické bohatství země a má silný turistický potenciál. Gruzie proto usiluje o její zapsání do seznamu UNESCO. Podle starých Gruzínců je příjemné pít toto víno i ve větším množství, protože prý po něm nikdy nebývá kocovina.

Ale nemusíte jezdit do Gruzie, abyste tento typ vína ochutnali. Nejznámějším světovým vinařem používajícím kachetinské technologie je Josko Gravner, vinař z Gorizie v italské Friuli. Gravner je známý svými neortodoxními přístupy, využívá tisíciletých poznatků gruzínských vinařů, ale přidává své experimentální postupy. I v Česku pracují s kachetinskou technologií mnohá vinařství, například. L. Glos, M. Michlovský, Jar. Osička a většina autentistů, Vičické vinařství Mikulášek a jiné.

(web)

Mohlo by vás zajímat:

Z květů černého bezu, citrónu a cukru můžete připravit výbornou limonádu nebo sirup

Nenechte si odkvést černý bez. Smažte, sušte nebo zkuste výborný sirup

Jahodová polévka

Už máte na zahrádce jahody? Co zkusit jahodovou polévku?

Připravte si šicí stroj a hezkou bavlněnou látku. Velikost a tvar polštářku je jen na vás, obvyklé jsou rozměry od 15 x 15 cm do 30 x 20 cm. Rozprostřená vrstva pecek by měla být asi 3cm

Co s peckami z třešní? Vyrobte si polštářek


Článek je zařazen v: víno
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama