Trendy

25. dubna 2018 06:00

Matouš Hartman

Jak ochránit dům před zvířecími zuby a drápy? Máme 5 tipů, které zabrání ničení

Jak ochránit dům před zvířecími zuby a drápy? Máme 5 tipů, které zabrání ničení

To, že máme psy jen na hraní a mazlení, je docela novinka. Dříve jsme si je pořizovali, aby nás chránili, nebo s námi pracovali. Teď z nich děláme mazlíčky, což ale neznamená, že by se psi přizpůsobili našemu městskému stylu života. Navíc jim nedochází, že dělají něco špatného, když se zakousnou do nohy od gauče.

Nechávat psa doma samotného je tak riskantní. Nemůžeme mu totiž zamezit v tom, co se rozhodne udělat s vybavením bytu. Někteří psi jsou bezproblémoví, ale i tak nikdy nevíte, co vašeho čtyřnohého mazlíčka napadne a co sežere nebo zlikviduje, když ho nemáte na očích.

Zavírejte dveře

Zní to jako banální rada, ale je jedna z nejúčinnějších. Když odcházíte z domova, nedovolte, aby pes mohl chodit po bytě, jak se mu zlíbí. Pokud máte chodbu, na které není zima, a můžete tam umístit pelíšek, dejte psa tam, než odejde z domu. A samozřejmě nezapomeňte zavřít dveře do obýváku!

Zavřené dveře zabrání mnoha škodám, Foto: istock.com

Unavte ho

Odcházet z domu, když je pes plný energie, může znamenat, že se pokusí unavit sám. Pokud tedy jdete kupříkladu odpoledne nebo večer ven na delší dobu, vezměte předtím psa na procházku. Ideálně se s ním proběhněte, nebo mu házejte míček, aby se unavil a neměl potřebu si vybíjet energii na vašich polštářích.

Když psa unavíte, nezbude mu energie na ničení, Foto: istock.com

Zabavte ho

Vydejte se na nákupy a sežeňte hračky, které pes může rozžvýkat a které ho zabaví na delší čas. Nebude se tak zbytečně zabývat svým okolím. Omezíte tak riziko, že mu jako hračka poslouží něco, co nechcete.

Hračky psy zabaví, když nejste doma, Foto: istock.com

Schovejte koš

Odpadkový koš voní psům ze všeho nejvíce. I městští psi mají rádi, když se mohou vyválet v kdovíčem nebo to rovnou sežrat. Stejně jako hlídáte psa na procházce, hlídejte ho i doma. Před vámi si asi na koš netroufne, ale když jste pryč, může se odpadky báječně zabavit. Koš tedy ideálně umístěte do skříňky pod linkou nebo si pořiďte takový, do kterého se pes nedostane.

Koš je lákavým cílem, Foto: istock.com

Udělejte z nábytku pevnosti

Psi jsou vynalézaví, a pokud se nudí, stanou se ještě mazanějšími. Často se naučí otevírat nejen dveře, ale taky skříňky, ve kterých se dá najít mnoho zajímavého. Pořiďte si dětské bezpečnostní zámky na nábytek. Nejsou drahé, jejich cena se pohybuje maximálně v řádu stovek, a zabrání psům, aby se podívali do skříněk nebo šuplíků.

Dětské bezpečnostní zámky ochrání to, co ukládáte do skříněk, Foto: istock.com

(mh)

Další články:

Sdílejte článek

Přečtěte si také