Bydlení

22. února 2018 06:00

Matouš Hartman

Kde se zbavit starých věcí a vydělat na tom? Poradíme vám, jak staré krámy zpeněžit

Kde se zbavit starých věcí a vydělat na tom? Poradíme vám, jak staré krámy zpeněžit

Nábytek

Stav, vjakém nábytek je, určí jeho cenu. Nejvíce dostanete za dobře zachovalé kousky, ale zejména na internetu můžete udat i poničený nábytek. Budoucí majitel si ho opraví. Je potřeba počítat stím, že třeba prvorepublikový nábytek bude mít vyšší cenu než ten, který si vaše babička koupila vsedmdesátých letech. Pokud se vám nábytek nepodaří prodat, zkuste ho nabídnout alespoň za odvoz.

Prakticky veškeré vybavení bytu můžete zkusit nabídnout přes Aukro, Bazoš nebo Letgo. Pokud vás baví nábytek opravovat, můžete mu dát novou fazónu a pak ho nabídnout na Fleru, případně i tady se dá nabídnout starší, ale nezničený nábytek, potenciál najít kupce tu je.

Starý nábytek můžete prodat online, nebo ho věnovat za odvoz. Foto: istock.com

Bytové doplňky

Vylezete na půdu anebo slezete do sklepa a najdete tam hromadu věcí, které je vám líto vyhodit a přitom je nemáte kam dát. Pokud se rozhodnete se snimi rozloučit, zajděte do starožitnictví a vetešnictví, zda se něco takové neodkoupí. Může se jednat o malá zrcadla, obrázky, příbory, nádobí, krabičky a tak dále. Pokud nemáte blízko svého domova starožitnictví, mrkněte se na online portály, kde se prodává nábytek, dekorace a doplňky tu udáte taky.

Knihy

Knihy jsou asi nejvděčnějším artiklem, který se dá snadno přeprodat. Nečekejte závratné sumy, pokud nemáte doma kompletní Ottův slovník naučný nebo první vydání Babičky, ale ve větším množství vám knihy mohou přece jen něco vynést. Vždy si ale udělejte průzkum na internetu, za kolik se jaká kniha prodává, abyste nenaletěli. Nikdo netvrdí, že musíte knihy prodat už vprvním antikvariátu, do kterého vkročíte. Nabídnout můžete i časopisy, zde je důležité, aby se jednalo o kompletní sbírky nebo kompletní ročníky, chybějící čísla snižují cenu.

Obrazy

Asi největší práci budete mít sprodejem obrazů. Ne snad kvůli tomu, že by si je starožitnictví nevzala, ale ztoho důvodu, abyste netratili. Je nepravděpodobné, že doma objevíte obraz od nějakého českého mistra, ale stát se může cokoli. Pokud to jde, zjistěte si, kdo je autorem obrazu. Následně si vyhledejte, za kolik ho prodávají aukční síně. Pokud budete mít doma žádaného autora, můžete ho snadno prodat (a nebo si ho schovat a počkat, zda jeho cena stoupne).

Malby a dekorace můžete nabídnout aukčním síním. Foto: istock.com

Oblečení

Vyčistit si skříň je potřeba. Dělejte to průběžně a nebudete se potýkat shromadami oblečení, které ani nejste schopní unosit. Snadno prodáte oblečení přes Letgo nebo Vinted. Vybírejte jen takové kousky, které by opravdu ještě někomu mohly udělat radost. Ty, které jsou vhorším stavu odneste tam, kde se dají zrecyklovat. Třeba řetězec HM sbírá použitý textil pro recyklaci. Případně oblečení dejte do kontejnerů, které najdete vulicích. Pamatujte, že textil může být poškozen, ale ne špinavý nebo plesnivý.

Dalčí články:

Sdílejte článek
Štítky kniha nábytek Aukro

Přečtěte si také