reklama

Z verandy udělali další pokoj. Rozšíření rodinného domu zajistilo více místa i propojení se zahradou

redakce
19. března 2019
Rodinné domky jsou většinou koncipovány jako obydlí pro jednu rodinu. Časem se ale rodina rozrůstá a mnohdy je to znát i na vzhledu stavby. Lety se k němu přilepuje další a další přístavba. Na severu Itálie ale rozšířili rodinný domek trochu jinak a vypadá to skvěle.
reklama

Městečko Bovisio Masciago najdete severozápadně od Milána. Domek, kam zavítáme, se nachází uprostřed pozemku doslova překypujícího zelení. Bylo by škoda jej zastavět, vnitřní prostor rodinného domu však bylo třeba trochu zvětšit. Ujištěním, že něco takového je možné a jak, rozjasnili tváře všech vdomě architekti ze studia SGS Architetti associati.

Studio začlenilo do dvoupatrového bytu spodní verandu a zní vytvořilo rozlehlý obývací pokoj napojený na úspornou, avšak stále ještě dostatečně velkou kuchyň. Další rozšíření prostoru bylo hlavně optické. Prostor obou pater rekonstruované části obydlí dělí jen ty nejdůležitější stěny: nosné a ty, které by přece jen pro určité soukromí zůstat měly. Tento záměr otevřel možnost velkým průchodům mezi místnostmi a také velkým oknům. Vnitřní prostor se tak prolíná svnějším a při pěkném počasí se spodní velký pokoj rozšíří o celou zahradu.

Výběr materiálů, které obydlí ozdobily, byl rovněž záměrně cílen kpocitu velkého prostoru. Na podlaze najdeme bělený dub, vkoupelnách kararský mramor a i stěny jsou bílé. Běloskvoucí povrchy doplňuje jen sem tam šedivá, třeba vpřípadě stoupajících schodů do patra. Že by šlo ale o domácnost chudou na barvy, to se říct nedá. Až se dům zabydlí, bude tu barev habaděj a už nyní některé zbarevných prvků skvěle na bílém podkladu vynikají.

fis

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama