Kuchyně

12. února 2019 10:43

Andrea Vránová

Skladování potravin bez zbytečného plastu: Zkuste 9 tipů, jak uchovat jídlo čerstvé

Odpad vyprodukovaný za čtyři roky života vměstnala do zavařovací skleničky. Lauren Singer, jedné z největších propagátorek zero waste, se podařilo neuvěřitelné. Ve svém životě nemá obaly. Ale do čeho zabalit svačinu? A v čem skladovat maso, když ne v pytlíku?

Třeba látkové pytlíky a tašky už patří k evergreenům. Psáno samozřejmě s nadsázkou, neboť bezobalové hnutí a zero waste se ve světě rozmohlyteprve před několika lety. Existují ale spousty dalších alternativ, do kterých schováte třeba i včerejší (ano, mokrou) polévku.

S jakými nádobami jít šopovat? Do čeho potraviny uskladnit a jak se z toho všeho nezbláznit? Alou do říše ekologických schovek!

Látkové pytlíky a tašky

Na úvod malé „opáčko“. V poslední době se to na ve světě hemží kurzy šití látkových pytlíků na potraviny. A není divu, když je to tak triviální, že by se na tom školáci mohli učit šít.

Do látkového pytlíku schováte růžičkovou kapustu, která by se vám jinak na váze u samoobslužných pokladen rozutekla. Do menšího zase oříšky, protože nikdo nechce z nákupního košíku lovit mandli po mandli.

Naplnit je ale můžete i jinými suchými, trvanlivými potravinami. V bezobalových obchodech do nich nasypete luštěniny, rýži, těstoviny nebo třeba kukuřici na popcorn. A pečivo? To látkové pytlíky mlsají rády!

Na trhu se to hemží látkovými pytlíky různých velikostí, barev i materiálů, od biobavlněných po ty z kompostovatelných tkanin na bázi kukuřičného škrobu. Nemá smysl za ně ale utrácet, pokud se vám doma válí nepoužívané povlečení, bavlněná trička nebo záclony. Protože sešít po třech stranách obdélník zvládne doopravdy každý!

Sklenice

Sklenice se uplatní zejména pro uskladnění potravin ve spíži. Není těžké se do nich zamilovat. Sklo neuvolňuje žádné pachy, dobře se udržuje a hlavně hned vidíte, co je v nádobě schované. Po otevření dvířek skříňky se vám naskytne vizuální paráda, malý kaleidoskop potravin, co hraje všemi možnými konzistencemi. Sklenice ale nejsou nejlepším společníkem při nakupování, pokud nejedete autem – poměrně se pronesou.

Staré plastové nádoby

Plasty jsou v dnešní době skoro nadávka. V řadě případů se jim ale křivdí. Nemluvíme teď například o zastoupení plastu ve zdravotnictví, kde plní dosud nenahraditelnou funkci. Ale o krabičkách z tvrdého plastu, tubách od chipsů nebo znovuuzavíratelných sáčcích.

Byla by hloupost vše plastové vyhodit jen proto, že je to plastové. Naopak – pokud se do vaší domácnosti jednou plast vetřel, vaším úkolem je nyní ho zaměstnat tak dlouho, jak to jen půjde.

Znovuuzavíratelné sáčky jsou perfektní alternativou k látkovým a mají příjemný bonus v podobě malé gramáže. V krabičkách z tvrdého plastu se zase bude líbit masu, jehož čas má teprve přijít. I malé plastové nádobky, například od pomazánkového másla, si najdou své místo. Jejich velikost je ideální na pomazánku pro batole na cesty.

Povoskované ubrousky

To nejsou jen tak obyčejné ubrousky. Voskované ubrousky jsoulátkové čtverce či obdélníky napuštěné voskem. Díky tomu jsou tvárné a dobře přiléhají na nádobách. Pod nimi jídlo v lednici jen tak neoschne. Stejně tak sendviče pro děti ke svačině.

Nerezové krabičky a lahve

Šetrnější alternativa k plastovým nádobám, neboť kov lze téměř donekonečna recyklovat beze ztrát. Nevýhodou je jejich vyšší cena a hmotnost a v případě lahví nejsou tolik vidět nečistoty. Nic dramatického to ale není.

Kompostovatelné svačinové sáčky

Vypadá to jako plast, ale není to plast. Co je to? Přece bioplast! O bioplastech se v posledních letech vedou poměrně vášnivé diskuze, neboť vytvořit ideální podmínky pro jejich rozklad lze dobře spíš jen v laboratoři. Jinak se to ale má s kompostovatelnými sáčky z bioplastu. Podle výrobců se na kompostu nebo skládce rozloží i do tří měsíců bez vlivu na životní prostředí.

Papírové sáčky a tašky

Na suché potraviny to nejlepší. Zvlášť pokud se pyšní barvou recyklovaného papíru. Nevýhodou je jejich nosnost – papírové nákupní tašky jistě nevydrží to co igelitky. Běžný nákup ale pochovají s jistotou.

Nádobí

Tak dlouho se přemýšlí nad ekologickým skladování potravin v lednici, až se přijde na misku a talíř. Přiklopit a je to. Nulový odpad, nulová investice, maximální výkon.

Palmové/banánové listy

Je smutné vidět, jak polystyrenové krabičky a plastové nádobí vytlačují tradiční způsob servírování pokrmů v některých zemích. Přitom rýže z banánového listu zkrátka chutná jinak než z plastového talíře.

A list? Ten můžete po baště hodit za hlavu a příroda se o něj postará. Z ekologického hlediska je samozřejmě nesmysl jíst z palmových či banánových listů v Evropě – jejich dovoz zanechává nesmazatelnou uhlíkovou stopu. Až se vám ale začnou sbíhat sliny třeba na lepkavou rýži s mangem,chtějte ji z banánového listu. Jedině!


Přečtěte si také