Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Encyklopedie

Čekanka / Cichorium intybus

Je to vytrvalá bylina s vřetenovitým, mléčným kořenem. U nás roste na loukách, u cest, na mezích od nížin až po hory.
Vydáno: 26.05.2014
Čekanka/Cichorium intybus

Sběr:

Kořen se sbírá na podzim, rychle se omyje, rozřeže a suší ve stínu. Ještě lépe je sušit kořen čekanky při umělé teplotě, která by ale neměla přesáhnout 50°C.

Sušina má charakteristický pach a hořkou chuť.

Pozor dejte při uložení, často bývá napadena hmyzem.

Užití:

Vnitřně se užívá kořen v nálevu při jaterním onemocnění, při nechutenství a žaludečních obtížích.

Čekanka/Cichorium intybus Foto: Jindřich Votýpka

Čekanka/Cichorium intybus, Foto: Jindřich Votýpka

Reklama
Článek je zařazen v:
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama