Encyklopedie

27. května 2014 23:00

Iva Kropáčková

Černý bez / Sambucus nigra

Bez černý (Sambucus nigra) je zajímavý rozložitý keř, často dorůstající do velikosti stromu, patří mezi známé léčivé rostliny.

Bez černý u nás roste často u plotů, na rumištích a u polních cest. Je rozšířený v celé Evropě a vpřední Asii. Používá se při nachlazení, virózách, chorobách dýchacích cest, trávicího ústrojí, podporuje činnost ledvin, hojí pokožku, pomáhá nasvalové akloubní potíže.

Sběr a sušení černého bezu

  • Na konci léta se sbírají plody, na jaře vdobě květu (květen až červen) se trhají bohaté vrcholíky žlutobílých květů.
  • Květ se sbírá za pěkného počasí, před jeho úplným rozvinutím.
  • Vrcholíky se věší na provázky nebo se pokládají na čistý silnější papír.
  • Suší se ve stínu pokud možno co nejrychleji.
  • Plody bezu černého jsou kulovité bobule, které jsou vdobě úplné zralosti černé. Jejich šťáva má krvavě červenou barvu.
Sdílejte článek

Přečtěte si také