Encyklopedie

23. června 2014 17:29

Iva Kropáčková

Červená řepa / Beta vulgaris var. crassa

Na rozdíl od většiny ostatních zelenin neobsahuje červená řepa mnoho vitamínů, ale cení se pro vysoký obsah organických kyselin a pektinů. Obsahuje též lipotropní látky, které působí proti kornatění cév a jaterním chorobám.

Pěstování:

Červené řepě se dobře daří téměř ve všech polohách.

Nemá ani velké nároky na kvalitu půdy. Nesnáší hnojení čerstvým chlévským hnojem. Je méně odolná proti mrazu a při předčasném výsevu může vybíhat do květu.

Proto semena červené řepy vsévejte až koncem dubna přímo na záhony do řádků 30 centimetrů od sebe. Mladé rostlinky vyjednoťte na 12 – 14 centimetrů od sebe.

Červenou řepu můžete postupně sklízet již koncem léta přímo kpoužití v kuchyni.

Červená řepa/Beta vulgaris var. crassa, Foto: Jindřich Votýpka

Červená řepa/Beta vulgaris var. crassa, Foto: Jindřich Votýpka

Červená řepa/Beta vulgaris var. crassa - detail, Foto: Jindřich Votýpka

Sdílejte článek
Štítky řepa červená

Přečtěte si také