návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Drobné ovoce

Hledaný výraz v encyklopedii
Smazat
Angrešt je typické zahradní drobné ovoce. Nejchutnější je čerstvé utržený, tradičně se z něj připravují hlavně kompoty. i v kompotech. Nevýhodou keřů angreštu jsou ostré trny, které znepříjemňují trhání, proto pro sklizeň bobulí je dobré použít silnější rukavice. Připomeňme si základní pravidla pěstování angreštu a jak proti proti americkému padlí, které dokáže keře i úrodu zdecimovat.
Více informací
Brusinky jsou velice oblíbené pro svou zvláštní chuť. U nás roste v přírodě na chudších písčitých půdách. Bylo vyšlechtěno i mnoho zahradních kultivarů. Uplatní se i jako okrasné rostliny. Patří též mezi léčivé rostliny.
Více informací
Má podobné léčivé účinky jako lesní borůvky, ale nemusíte na ní chodit do lesa, můžete si ji pěstovat doma na zahradě. Navíc se často nacházejí porosty borůvek v přírodních rezervacích, kde je sběr zakázán. Též nazývaná jako kanadská borůvka.
Více informací
Červené a bílé rybízy jsou oblíbené pro svou poměrnou nenáročnost a odolnost vůči povětrnostním podmínkám. Rodí téměř každoročně. Jsou důležitými zdroji vitamínů a minerálních látek, nemají vysokou kalorickou hodnotu. Bílé rybízy s bělavě nažloutlými plody s mírně nakyslou chutí.se pěstují mnohem méně než červené.
Více informací
Oblíbený je zejména u dětí. Pro ně jsou jahody velmi chutné ovoce.
Více informací
Ostružiny patří mezi léčivé rostliny. Plody jsou složené z drobných peckoviček. V době zralosti jsou téměř černé. Oproti většině drobného ovoce, které plodí na jaře, ostružiny vás potěší až na podzim.
Více informací
Maliny najdete v téměř každé zahradě.
Více informací
Borůvky jsou tradičně oblíbeným "lesním ovocem" sbíraným celými rodinami ručně nebo pomocí speciálních hřebenů. Pochoutkou jsou čerstvé borůvky s cukrem nebo se šlehačkou. Nikdo asi nepohrdne voňavým borůvkovým koláčem. Borůvky ale patří mezi léčivé rostliny. Vedle plodů se sbírá i list.
Více informací
Černý rybíz není náhodou řazen mezi léčivé rostliny. Užívá se jak list, tak plody. Obsahem vitaminu C se plody černého rybízu řadí mezi jeho největší zdroje. Dále obsahují vitamín B a třísloviny. Listy se užívají k přípravě čajů při nachlazení a kašli.
Více informací