Encyklopedie

26. května 2014 19:17

Iva Kropáčková

Jablečník obecný / Marrubium vulgare

Droga obsahuje hořčiny, z nichž nejdůležitější je marrubiin, asi 7 % tříslovin, dále silice, saponiny, pryskyřice, sliz, tanin, cholin, lipidy a další látky.

Sběr:

Sbírá se nať (Herba marrubii albi), jejíž nezdřevnatělé části se odřezávají na počátku květu. Suší se v tenkých vrstvách ve stínu, při umělém sušení nesmí teplota překročit 35 °C.

Použití:

Užití jablečníku v léčitelství je velmi rozmanité a téměř univerzální.

Působí příznivě na dýchací cesty (při zahlenění, chronickém zánětu průdušek, kašli - zde všude blahodárně působí přítomný marrubiin), při srdečních neurózách (arytmie, zrychlený a nepravidelný tep), na trávicí ústrojí (podporuje trávení, má mírně projímavé účinky, působí svíravě a proti nadýmání), při chorobách žlučníku (ovlivňuje tvorbu žluči) a vedle toho i podporuje činnost jater a sleziny a pravděpodobně i rozšiřuje cévy, čehož lze využít při léčbě vysokého krevního tlaku.

Jablečník obecný/Marrubium vulgare, Foto: Jindřich Votýpka

Sdílejte článek
Štítky třísloviny jablečník obecný

Přečtěte si také