Encyklopedie

15. června 2014 22:47

Iva Kropáčková

Jahodník / Fragaria vesca

Oblíbený je zejména u dětí. Pro ně jsou jahody velmi chutné ovoce.

Z praktického hlediska můžeme rozdělit jahodníky na velkoplodé, které plodí vjednom roce jednou nebo dvakrát, na drobnoplodé, nazývané většinou jako měsíční, a vposlední době se objevují i převislé jahodníky nasázené vzávěsných košíčcích. Ty jsou dodávané na květinový trh většinou kvetoucí a často již splody.

Péče a využití:

Jahody patří mezi nejoblíbenější letní ovoce. konzumují se čerstvé i konzervované v džemech a kompotech. Vynikající jsou na koláčích i jako ozdoba a doplněk zmrzlinových pohárů.

Jahodníkům se daří téměř všude, neboť jsou to velmi přizpůsobivé rostliny kdaným podmínkám.

Mají rádi slunné polohy, chráněné před větrem.

Půda jim vyhovuje hlinitopísčitá svyšším obsahem humusu.

Mají poměrně značnou potřebu vody a suchem značně trpí. Proto vsuchém období nezapomínejte na zálivku.

Během léta je půdu potřeba pravidelně kypřit a odstraňovat případný plevel.

V období sklizně kontrolujte napadení plodů šedou plísní.

Jakmile začnou zrát první plody, musíme je každý den sbírat. Při vlastní sklizni si počínejte opatrně. Plodný stvol zatížený úrodou se může snadno vylomit. Nehty přeštípněte stopku asi 1,5 centimetru za jahodou a sklizený plod položte do košíčku stopkou vzhůru.

Plody obsahují nejvíce vitaminu C, méně provitaminu A, vitamin B. Dále pak obsahují fosfor, vápník, draslík a železo. Zastoupeny jsou i bílkoviny, organické kyseliny a vlákniny.

Text: Jindřich Votýpka


Přečtěte si také