Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Encyklopedie

Šalvěj lékařská / Salvia officinalis L.

Všestranná léčivka
Vydáno: 27.05.2014
Šalvěj lékařská/Salvia officinalis L.
Šalvěj lékařská/Salvia officinalis L. Autor: Jindřich Votýpka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Použití:

Jako koření se užívají čerstvé nebo sušené listy barvy zelenošedé až stříbrošedé.

Šalvěje chutnají trpce a lehce nahořkle a hodí se hlavně k vepřovému a telecímu masu. Přidává se také do omáček, nádivek, k ochucení sýrů. Ve staročeské kuchyni byla používána šalvěj lékařská tak často jako petrželka.

Sbírá se i kvetoucí nať v červnu až červenci. Používá se též v léčitelství pro své protizánětlivé, antivirotické a antibakteriální účinky, zabraňuje průjmům.

Omezuje pocení, zejména je-li nervového původu, jako např. při nočním pocení v klimaktériu nebo v pubertě.

Pomáhá při žaludečních, střevních a žlučníkových potížích a nadýmání.

Droga je i osvědčenou přísadou do čajových směsí při léčbě různých druhů rakovin.

Ve vyšších dávkách (nebo v kombinaci s alkoholem) působí toxicky. Není známo mnoho případů otravy, ale je vhodné zvážit použití jako léčiva, potraviny, nebo především esenciálních olejů z šalvěje, které při vysokých dávkách vyvolávají riziko poškození jater. Při přípravě čaje ovšem pouze relativně malé množství účinných látek přechází do vody a tři až šest šálků šalvějového čaje denně je považováno za netoxickou dávku.

Šalvěj lékařská/Salvia officinalis L. Foto: Jindřich Votýpka

Šalvěj lékařská/Salvia officinalis L., Foto: Jindřich Votýpka

Článek je zařazen v:
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama