Jak na to

14. října 2022 14:00

Simona Sedláčková

Růže z podzimních listů: Vyrobte si jednoduchou dekoraci plnou barev

Podzim dokáže vybarvit listy stromů i keřů do neuvěřitelně pestrých barev. Naučte se z nich vytvářet nádherné růže, které pak můžete využít na zdobení věnců z přírodních materiálů nebo je jen jednoduše vložit do vázy. A dlouho neotálejte, spadané listy nesmí úplně zaschnout nebo vám budou při práci praskat!

Co budete potřebovat na růže z listů

  • spadané barevné listí (z ořešáku, z přísavníku, z javoru...)
  • větvičky z růží
  • zahradnické nůžky
  • nůžky
  • gutaperčovou pásku

Jak budete postupovat při výrobě růží z listů

1. Připravte si větvičky

Nastříhejte si větvičky z růží, ale odstraňte z nich raději trny, aby vás při práci nepopíchaly. Pokud budete opatrní, trny můžete ponechat.

2. List přeložte

Červenou růži vyrobíte například zpřísavníku pětilistého. List přeložte na polovinu.

3. Špičky ke středu

Horní špičky přeložte šikmo ke středu.

4. Vytvořte střed květu

Okraje opět přeložte ke středu, aby vznikl zatočený střed růže.

5. Druhý list

Střed růže si přidržte prsteníčkem a prostředníčkem, ale můžete použít i kolíček na prádlo, a ukazovákem a palcem přeložte další list.

6. List obtočte

Přeložený list obtočte kolem středu růže.

7. Třetí list

Další, o něco větší list přeložte a obtočte kolem středu.

8. Vytvořte květ

Takto pokračujte se stále většími listy, až vznikne celý květ.

9. Květ zpevněte páskou

Vezměte gutaperčovou pásku a pevně ji omotejte kolem spodní části vzniklého květu.

10. Vložte větvičku

Větvičku z růže zasuňte opatrně mezi listy a pokračujte v omotávání páskou, kterou nakonec odstřihněte.

Prima tip

  • Gutaperčovou pásku zakoupíte ve floristických či výtvarných potřebách, ale můžete ji v tomto případě nahradit i úzkou leukoplastí, kterou nakonec přebarvíte zelenou fixou.
  • Také větvičky z růže můžete nahradit jinými větvičkami, nebo dokonce špejlí, kterou natřete zelenou barvou nebo obyčejnou fixou.
  • Další růži, žlutou, můžete vyrobit například z ořešáku.

Zdroj: Simona Sedláčková, autorský článek


Přečtěte si také