reklama

Co udělat ze švestek? Třeba rychlý koláč, kynuté taštičky, hřejivý sirup či švestkový džem s čokoládou

Lenka Valjentová
21. září 2020
Modré až fialové švestky patří do tradiční české, moravské a slezské kuchyně. Švestkové knedlíky a koláče, sušené švestky nebo dobrá slivovice jsou toho důkazem. Mají jedinečnou mírně nasládlou chuť a taky zajímavé léčivé benefity. Například projímavý a detoxikační účinek švestek je hojně využívaný už po staletí, dnes mají své místo při hubnutí, posilování nervů nebo jako prevence proti chorobách z nachlazení.
reklama

Švestky, plody stromu s názvem slivoň švestka nebo také švestka domácí, obsahují okolo 80 procent vody a taky vitaminy, minerální látky a stopové prvky třísloviny, organické kyseliny a nerozpustnou i rozpustnou vlákninu. Ve 100 g švestek je jen asi 52 kalorií (220 kJ), téměř žádný tuk a pouze 11 g sacharidů.

Švestky mají detoxikační účinky a pomáhají při hubnutí. Také upravují krevní tlak, pozitivně ovlivňují látkovou výměnu, posilují nervy a zlepšují paměť. Podporují činnost střev, patří mezi účinná přírodní projímadla, vhodná i pro děti. Jsou výborným lékem narevmatismus a dnu, onemocnění ledvin, jater a akrevního oběhu. Díky vitaminu C jsou švestky dobrouprevencí proti chřipce anachlazení, depresi a stresu, podporují hojení ran i tvorbu kolagenu.

Švestky v kuchyni

Mírně nasládlé švestky mají ve studené i teplékuchyniširoké možnosti využití. Švestky můžeme sušit, zavařit jako kompot, udělat povidla a džemy, naložit do alkoholu, vyrobit sirup, šťávu i víno. Na pozdější použití je můžeme zamrazit. Pálí se z nich proslulá slivovice. Známé jsoušvestková omáčkakpečenému, grilovanému nebo uzenému masu, švestkové knedlíkyzbramborového, tvarohovéhoi kynutého těsta,švestkové koláče, záviny a buchty, švestkové nákypy a mnoho dalších dobrot.

Ve studené kuchynise používají hlavně do ovocných salátů a pohárů. Ze sušených švestek můžeme připravit polévku shoubami, jáhlovou kaši, dokonce je můžeme kombinovat i sfazolemi. Výtečné jsou sušené švestky pečené a obalené anglickou slaninou. Sušené švestky se hodí kpečeným masům.

Hřejivý sirup ze švestek a červeného vína

Ingredience

  • 500 g očištěných a rozmixovaných švestek
  • kůra a šťáva zjednoho chemicky neošetřeného pomeranče
  • 250 ml červeného vína
  • 1 sáček skořicového cukru
  • 1 balíček Cukru na sirup Dr. Oetker

Postup

Švestky zalijeme vodou (asi 200 ml). Přivedeme kvaru a za stálého míchání asi 5 minut povaříme. Odstavíme a necháme vychladnout. Přidáme kůru a šťávu zpomeranče, víno, skořicový cukr a cukr na sirup a uložíme přes noc do chladničky. Druhý den směs propasírujeme přes sítko nebo gázu. Sirup přivedeme kvaru a 5 minut povaříme. Odebereme případnou pěnu a horký sirup nalijeme do sterilních a nahřátých lahví. Lahve uzavřeme pečlivě víčkem a asi na 20 minut je dáme naležato. Originální sirup je skvělý do teplých nápojů, čajů i domácích limonád.

Švestkový džem s kakaem a čokoládou

Ingredience

  • 1 kg švestek
  • 4 g kakaa
  • hořká čokoláda podle chuti
  • kůra z1chemicky neošetřeného citronu
  • 1 Želírovací cukr 4:1 Labeta

Postup

Švestky očistíme, vypeckujeme a rozmixujeme. Přidáme kakao, najemno nastrouhanou citronovou kůru a nastrouhanou hořkou čokoládu. Čokolády dáme podle své chuti. Pokud si nejsme jistí, džem v průběhu vaření ochutnáme a případně přidáme další čokoládu. Nakonec přisypeme želírovací cukr a důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme kvaru avaříme asi 4 minuty. Hotovým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru anecháme vychladnout při pokojové teplotě.

Kynuté taštičky se švestkami

Ingredience

  • 150 g hladké mouky Babiččina volba
  • 150 g pšeničné celozrnné mouky Babiččina volba
  • 170 ml vlažného mléka
  • ½ kostky droždí
  • 50 g cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • kůra z1 chemicky neošetřeného citronu
  • špetka soli
  • 1 vejce + 1 vejce na potření
  • 50 ml rozpuštěného másla
  • švestky (nebo jahody, meruňky apod.)

Postup

Obě mouky smícháme a doprostřed uděláme důlek. Do něj nasypeme cukr, rozdrobené droždí a nalijeme mléko. Necháme 10 minut stát, pak přidáme zbylé suroviny a vypracujeme těsto. Těsto vyklopíme na pomoučenou plochu a rukama ho propracujeme, aby bylo pružné. Pak těsto dáme do čisté mísy, zakryjeme utěrkou a necháme kynout asi 50 minut na teplém místě. Vykynuté těsto opatrně vyválíme na 5mm silný plát a skleničkou vykrajujeme kolečka. Každé potřeme rozkvedlaným vejcem, doprostřed položíme ovoce a vytvořímetaštičku a vidličkou spoj zamáčkneme. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova asi 15 minut. Taštičky necháme vychladnout a před konzumací je můžeme poprášit moučkovým cukrem.

Rychlý švestkový koláč s marcipánem

Ingredience

  • asi 300 g švestek
  • šťáva zjednoho citronu
  • 1 balíček třtinového cukru srumovou příchutí
  • 1 balíček marcipánu Dr.Oetker
  • 200 g listového těsta
  • máslo do formy

Postup

Švestky nakrájíme na měsíčky, dáme do hrnce, přidáme citronovou šťávu a cukr a krátce podusíme. Pak rovnoměrně rozložíme do máslem vymazané dortové formy (ø 26 cm). Marcipán na pracovní ploše vysypané moučkovým cukrem vyválíme na plát o průměru 26 cm a položíme na švestky. Zlistového těsta vyválíme plát o průměru 26 cm a naneseme na marcipán. Povrch pomocí vidličky propícháme. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi 30 minut. Koláč necháme mírně zchladnout. Oddělíme nožem od formy a vyklopíme na podnos. Stáhneme papír a necháme vychladnout. Před podáváním můžeme pocukrovat.

O ovoci by vás ještě mohlo zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama